15-06-2023 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 5 Jaarverslag 2022 en begroting 2024 hûs en hiem
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het jaarverslag 2022 en de conceptbegroting 2024 van de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. Het voorstel is om beide documenten voor kennisgeving aan te nemen zonder een zienswijze in te dienen. Hûs en Hiem richt zich op het bevorderen van bouwkunstige schoonheid in Fryslân door onafhankelijk advies te geven over monumenten en welstand. Het jaarverslag 2022 toont een negatief financieel resultaat, dat wordt verrekend met de algemene reserve. Dit negatieve resultaat is mede veroorzaakt door de verduurzaming van het kantoorpand in Leeuwarden en gestegen personeelskosten. Voor 2024 wordt verwacht dat de adviespraktijk ongewijzigd blijft, ondanks de invoering van de Omgevingswet. Er is een tariefsverhoging voorgesteld om de cao-verhoging te dekken. De raad heeft op 15 juni 2023 besloten het jaarverslag en de begroting voor kennisgeving aan te nemen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it jierferslach 2022 en de konseptbegroting 2024 fan de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. It foarstel is om beide dokuminten foar kennisname oan te nimmen sûnder in miening yn te tsjinjen. Hûs en Hiem rjochtet har op it befoarderjen fan boukeunstige skientme yn Fryslân troch ûnôfhinklik advis te jaan oer monuminten en wolstân. It jierferslach 2022 lit in negatyf finansjeel resultaat sjen, dat ferrekene wurdt mei de algemiene reserve. Dit negatyf resultaat is ûnder oare feroarsake troch de ferduorsumming fan it kantoarpân yn Ljouwert en stigen personielskosten. Foar 2024 wurdt ferwachte dat de advispraktyk ûnferoare bliuwt, ûndanks de ynfiering fan de Omgevingswet. Der is in tariefsferheging foarsteld om de cao-ferheging te dekken. De ried hat op 15 juny 2023 besletten it jierferslach en de begroting foar kennisname oan te nimmen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Jaarverslag 2022 en begroting 2024 hûs en hiem". Het raadsvoorstel vraagt de raad om het jaarverslag 2022 en de conceptbegroting 2024 van de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem voor kennisgeving aan te nemen, zonder een zienswijze in te dienen. Hûs en Hiem bevordert de bouwkunstige schoonheid van Fryslân door onafhankelijk advies te geven over monumenten en welstand. Het jaarverslag toont een negatief financieel resultaat, dat wordt verrekend met de algemene reserve. De begroting 2024 gaat uit van een ongewijzigde adviespraktijk, ondanks onzekerheden door de invoering van de Omgevingswet.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de relevante financiële en operationele informatie over Hûs en Hiem bevat. Het biedt inzicht in de resultaten van 2022 en de verwachtingen voor 2024, inclusief de financiële dekking en risico's.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om het jaarverslag en de conceptbegroting voor kennisgeving aan te nemen, zonder een zienswijze in te dienen. Dit betekent dat de raad geen actieve besluitvorming hoeft te doen, maar wel op de hoogte moet zijn van de inhoud.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het voorstel om geen zienswijze in te dienen op de conceptbegroting 2024. Dit impliceert vertrouwen in de huidige koers van Hûs en Hiem en de financiële dekking van de activiteiten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële resultaten en operationele activiteiten. Het is echter minder specifiek over de impact van de Omgevingswet en hoe dit de adviespraktijk kan beïnvloeden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is onzekerheid over toekomstige adviesaanvragen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het jaarverslag 2022 en de conceptbegroting 2024 voor kennisgeving aan te nemen en geen zienswijze in te dienen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, behalve dat Hûs en Hiem op de hoogte wordt gesteld van de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, aangezien het jaarverslag de verduurzaming van het kantoorpand in Leeuwarden vermeldt, wat noodzakelijk was om te voldoen aan wettelijke eisen.
Financiële gevolgen:
Er is een negatief resultaat dat wordt verrekend met de algemene reserve van Hûs en Hiem. Dit heeft geen directe gevolgen voor de gemeentelijke begroting. De kosten voor verduurzaming en gestegen personeelskosten zijn gedekt door een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Hûs en Hiem Jaarverslag 2022 Begroting 2024 Adviesaanvragen Verduurzaming Omgevingswet Algemene reserve Adviescommissie Welstandsbeleid TarievenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6 Jaarrekening 2022 en begroting 2024 Veiligheidsregio Fryslân
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de financiële stukken van de Veiligheidsregio Fryslân, waaronder de jaarstukken 2022, de eerste begrotingswijziging 2023 en de programmabegroting 2024. Het voorstel aan de gemeenteraad is om geen zienswijze in te dienen op deze stukken, aangezien de begroting 2024 ongewijzigd is ten opzichte van de eerder behandelde kaderbrief. Daarnaast wordt voorgesteld om de toename van de bijdrage aan de Veiligheidsregio vanaf 2024, verdeeld over autonome ontwikkelingen (90%) en nieuwe beleidsontwikkelingen (10%), mee te nemen in de Perspectiefnota 2024-2027. Verder wordt geadviseerd geen wensen en bedenkingen in te dienen over de oprichting van en deelname aan de Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio’s, die risico's dekt die niet verzekerbaar zijn. De financiële resultaten van 2022 tonen een positief resultaat, dat deels wordt gereserveerd voor specifieke taken en deels aan de egalisatiereserve wordt toegevoegd. De gemeenteraad heeft op 15 juni 2023 besloten conform het voorstel.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de finansjele stikken fan de Feiligensregio Fryslân, wêrûnder de jierstikken 2022, de earste begrotingswiziging 2023 en de programbegroting 2024. It foarstel oan de gemeenteried is om gjin sicht op dizze stikken yn te tsjinjen, om't de begroting 2024 ûnferoare is fergeleken mei de earder behannele kaderbrief. Dêrneist wurdt foarsteld om de taname fan de bydrage oan de Feiligensregio fanôf 2024, ferdield oer autonome ûntwikkelingen (90%) en nije beliedsûntwikkelingen (10%), mei te nimmen yn de Perspektyfnota 2024-2027. Fierder wurdt oanrieden gjin winsken en betinkings yn te tsjinjen oer de oprjochting fan en dielnimming oan de Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio’s, dy't risiko's dekt dy't net ferskuerber binne. De finansjele resultaten fan 2022 toane in posityf resultaat, dat dielwurdt reservearre foar spesifike taken en dielwurdt tafoege oan de egalisatiereserve. De gemeenteried hat op 15 juny 2023 besletten neffens it foarstel.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Begroting en jaarstukken Veiligheidsregio Fryslân". Het raadsvoorstel adviseert de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om geen zienswijze in te dienen op de jaarstukken 2022, de eerste begrotingswijziging 2023 en de programmabegroting 2024 van de Veiligheidsregio Fryslân. Daarnaast wordt voorgesteld om de toename van de bijdrage aan de Veiligheidsregio vanaf 2024 mee te nemen in de Perspectiefnota 2024. Ook wordt geadviseerd geen wensen of bedenkingen in te dienen over de oprichting van de Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio’s.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de relevante financiële documenten en de context van de Veiligheidsregio Fryslân behandelt. Het biedt een duidelijk overzicht van de financiële situatie en de toekomstige verplichtingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft een adviserende rol en kan zienswijzen indienen op de financiële stukken van de Veiligheidsregio. In dit geval wordt geadviseerd om geen zienswijze in te dienen, gezien de consistentie met eerder vastgestelde kaders.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het niet indienen van zienswijzen en het verhogen van de bijdrage aan de Veiligheidsregio. Ook moet de raad beslissen over deelname aan de Stichting Waarborgfonds.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële bijdragen en beleidsontwikkelingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van het voorstel hangt af van de toekomstige ontwikkelingen in de verzekeringsmarkt en de uitvoering van de beleidsplannen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om geen zienswijze in te dienen, de bijdrageverhoging mee te nemen in de PPN 2024, en geen wensen of bedenkingen in te dienen over de stichting.
Participatie:
Er is geen specifieke participatie van burgers of andere stakeholders vermeld, behalve de betrokkenheid van de gemeenteraad en de Veiligheidsregio.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk uiteengezet, met een toename van de bijdrage aan de Veiligheidsregio. De dekking van deze kosten wordt meegenomen in de Perspectiefnota 2024-2027. De lasten van extra taken worden grotendeels vergoed door het Rijk.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheidsregio Fryslân Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio’s Begroting 2024 Jaarstukken 2022 Zienswijze Autonome ontwikkelingen Beleidsontwikkelingen Crisisbeheersing Brandweerzorg FinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7 Jaarrekening 2022 en begroting 2024 Dokwurk
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de jaarrekening 2022 en de ontwerpbegroting 2024 van Dokwurk, een organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Wsw, Beschut Werken en taken binnen de Participatiewet en Inburgering. Het voorstel aan de raad is om kennis te nemen van deze documenten en geen zienswijze in te dienen over de ontwerpbegroting 2024. Dokwurk heeft de ambitie om zich verder te ontwikkelen tot een sociaal ontwikkelbedrijf, ondanks economische onzekerheden zoals inflatie en oplopende rentes. De organisatie verwacht een krimp in bedrijfsomvang en een integraal begrotingstekort van € 1.768.000 voor 2024, waarvan 71,8% ten laste komt van de gemeente Noardeast-Fryslân. De jaarrekening 2022 toont een positief resultaat van € 871.000, dat wordt gebruikt om de reservepositie te versterken. De meerjarenbegroting tot 2027 laat een dalende trend zien in de totale bijdrage van de gemeente aan Dokwurk. De raad heeft op 15 juni 2023 besloten om het voorstel te volgen en geen zienswijze in te dienen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de jierrekken 2022 en de ûntwerpbegroting 2024 fan Dokwurk, in organisaasje dy't ferantwurdlik is foar de útfiering fan de Wsw, Beskûn Wurk en taken binnen de Participatiewet en Ynbuorgering. It foarstel oan de ried is om kennis te nimmen fan dizze dokuminten en gjin sicht op te jaan oer de ûntwerpbegroting 2024. Dokwurk hat de ambysje om har fierder te ûntwikkeljen ta in sosjaal ûntwikkelbedriuw, ûndanks ekonomyske ûnsekerheden lykas ynfloaasje en oprinnende rentes. De organisaasje ferwachtet in krimp yn bedriuwsomfang en in integraal begrotingstekekort fan € 1.768.000 foar 2024, wêrfan 71,8% foar rekken komt fan de gemeente Noardeast-Fryslân. De jierrekken 2022 toant in posityf resultaat fan € 871.000, dat brûkt wurdt om de reserveposysje te fersterkjen. De mearjierbegroting oant 2027 lit in dalende trend sjen yn de totale bydrage fan de gemeente oan Dokwurk. De ried hat op 15 juny 2023 besletten om it foarstel te folgjen en gjin sicht op te jaan.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Jaarrekening 2022 en begroting 2024" van Dokwurk. Het raadsvoorstel vraagt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om kennis te nemen van de jaarrekening 2022 en de ontwerpbegroting 2024 van Dokwurk, zonder een zienswijze in te dienen. Dokwurk voert taken uit op het gebied van sociale werkvoorziening en participatie. De begroting toont een krimpende bedrijfsomvang en een integraal begrotingstekort voor 2024 van €1.768.000, waarvan 71,8% ten laste komt van de gemeente. Het voorstel benadrukt de noodzaak van nieuwe verdienmodellen om financiële gezondheid te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met gedetailleerde financiële gegevens en een duidelijke uitleg van de context en de rol van Dokwurk. Echter, er ontbreekt een diepgaande analyse van de risico's en de lange termijn impact van de financiële tekorten.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van de documenten en geen zienswijze in te dienen. Dit betekent dat de raad instemt met de voorgestelde begroting zonder verdere opmerkingen of bezwaren.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het niet indienen van een zienswijze, wat impliceert dat zij instemt met de huidige financiële strategie en plannen van Dokwurk.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers, maar mist specifieke acties of tijdsgebonden doelen om de financiële uitdagingen aan te pakken. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de strategie om de tekorten aan te pakken is niet concreet uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van de jaarrekening en de ontwerpbegroting en geen zienswijze in te dienen.
Participatie:
Er wordt geen specifieke informatie gegeven over participatie van belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel beschrijft een integraal begrotingstekort van €1.768.000 voor 2024, waarvan €1.269.758 ten laste komt van de gemeente. Er wordt aangegeven dat Dokwurk reserves gebruikt om kosten te egaliseren, maar er is geen gedetailleerd plan voor hoe de tekorten structureel gedekt zullen worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Dokwurk Jaarrekening 2022 Ontwerpbegroting 2024 Zienswijze Gemeenschappelijke Regelingen (GR) Participatiewet Beschut Werken Solvabiliteit Loonkostensubsidie (LKS) BegrotingstekortVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 8 Verkoop voormalig basisschool Nijewier
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de verkoop van het voormalig basisschoolgebouw aan De Skulp 24 in Nijewier. Vanwege een afname in het aantal leerlingen is de school gesloten en is het gebouw teruggevallen aan de gemeente. De gemeente stelt voor het pand te verkopen aan een huisarts die het wil gebruiken voor een huisartsenpraktijk, gezien de huidige praktijk in Mitselwier ruimtegebrek heeft en de huidige huisarts met pensioen gaat. De verkoopprijs is vastgesteld op de getaxeerde marktwaarde van € 300.000. De opbrengst van de verkoop, na aftrek van kosten en boekwaarde, wordt toegevoegd aan de algemene reserve van de gemeente. Het voorstel is in lijn met het gemeentelijke beleid om niet-strategisch vastgoed af te stoten en is conform de financiële verordening. De raad heeft geen wensen of bedenkingen ingediend tegen de voorgenomen verkoop.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de ferkeap fan it eardere basisskoallegebou oan De Skulp 24 yn Nijewier. Troch in ôfname yn it tal learlingen is de skoalle sletten en is it gebou weromfallen oan de gemeente. De gemeente stelt foar it gebou te ferkeapjen oan in húsdokter dy't it wol brûke foar in húsdokterspraktyk, om't de hjoeddeiske praktyk yn Mitselwier romtegebrek hat en de hjoeddeiske húsdokter mei pensjoen giet. De ferkeappriis is fêststeld op de taksearre merkweardichheid fan € 300.000. De opbringst fan de ferkeap, nei ôftrek fan kosten en boekweardichheid, wurdt tafoege oan de algemiene reserve fan de gemeente. It foarstel is yn oerienstimming mei it gemeentlike belied om net-strategysk fêstgoed ôf te stiten en is yn oerienstimming mei de finansjele feroardening. De ried hat gjin winsken of betinkings yntsjinne tsjin de foarnommen ferkeap.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Verkoop voormalig basisschool Nijewier
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Verkoop voormalig basisschool Nijewier". Het raadsvoorstel beoogt de verkoop van een voormalig schoolgebouw aan een huisarts tegen de getaxeerde marktwaarde van € 300.000,-. De verkoop is bedoeld om de huisvestingsproblematiek van de huisarts in Mitselwier op te lossen en de eerstelijnszorg in de regio te behouden. Het gebouw is niet strategisch voor de gemeente en de verkoop voorkomt waardeverlies en onderhoudskosten. De opbrengst wordt toegevoegd aan de algemene reserve van de gemeente.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het bevat informatie over de achtergrond, financiële aspecten, en de procedurele stappen die moeten worden gevolgd. Er zijn geen grote lacunes in de informatievoorziening.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd geen wensen of bedenkingen in te dienen tegen de voorgenomen verkoop. Dit betekent dat de raad instemt met de verkoop tegen de taxatiewaarde.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de verkoop tegen de taxatiewaarde en of zij de opbrengst aan de algemene reserve wil toevoegen. Er is ook een impliciete keuze om de eerstelijnszorg in de regio te ondersteunen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten geen wensen of bedenkingen in te dienen over de verkoop tegen de taxatiewaarde.
Participatie:
Er is beperkte participatie beschreven. Na publicatie van het voornemen tot verkoop, worden de dorpsbelangen van Nijewier en Mitselwier geïnformeerd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De verkoop levert een netto-opbrengst van € 201.896,32 op, na aftrek van boekwaarde en kosten. Deze opbrengst wordt toegevoegd aan de algemene reserve. De financiële dekking is duidelijk aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verkoop Voormalig basisschool Nijewier Huisarts Huisvestingsproblematiek Eerstelijnszorg Taxatiewaarde Algemene reserve Mitselwier Financiële verordening OpbrengstVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9 Uitvoering klimaat- en energiebeleid via CDOKE-middelen
Gemeente Noardeast-Fryslân zet in op klimaatbeleid met CDOKE-regeling
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft groen licht gegeven voor de inzet van de CDOKE-regeling, een initiatief dat extra middelen van het Rijk beschikbaar stelt voor de uitbreiding van capaciteit op het gebied van klimaat- en energiebeleid. Het doel is om de CO2-uitstoot te verminderen door extra personeel aan te nemen. De regeling loopt van 2023 tot 2025, met een mogelijke verlenging tot 2030.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel met enthousiasme ontvangen. "Er komt gewoon drie jaar lang een flink bedrag naar de gemeente toe," aldus een raadslid. "Daarmee kunnen we onze energieplannen uitvoeren en mensen voor langere tijd aan ons binden." De zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt werden gedeeld, maar er was vertrouwen dat de gemeente in staat zal zijn om voldoende personeel aan te trekken en te behouden.Mevrouw Van Bertum van de ChristenUnie benadrukte het belang van goede communicatie om talent aan te trekken. "Goede communicatie kan ons helpen om potentieel talent aan te trekken voor het gemeenteapparaat van dit mooie stukje paradijs," stelde ze.
De FNP-fractie sprak haar steun uit voor het voorstel en benadrukte dat het belangrijk is om niet alleen te focussen op kleine maatregelen zoals LED-lampen en tochtstrips, maar ook op grotere maatregelen voor CO2-reductie. "We hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken," aldus een FNP-raadslid.
De PvdA vroeg om duidelijkheid over de besteding van de middelen. "In het stuk staat dat 10% van het totaalbedrag eventueel gebruikt kan worden voor zaken die indirect te maken hebben met de klimaatproblematiek. Hebben we daar een invulling voor?" vroeg de heer Lammering. Hij benadrukte dat plannen mooi zijn, maar dat de uitvoering en resultaten nog belangrijker zijn.
Het college werd geprezen voor haar inzet en visie. "Complimenten voor het team dat nu al voorop loopt in de energietransitie," aldus mevrouw Slijter. Ze benadrukte dat de capaciteit die nu wordt uitgebreid, hard nodig is om de gestelde doelen te bereiken.
Met de goedkeuring van het voorstel kan de gemeente Noardeast-Fryslân nu verder met de implementatie van haar klimaat- en energiebeleid, in de hoop een significante bijdrage te leveren aan de CO2-reductie en de energietransitie in de regio.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de inzet van de CDOKE-regeling, die middelen van het Rijk beschikbaar stelt voor de uitbreiding van capaciteit op het gebied van klimaat- en energiebeleid. Het voorstel vraagt de gemeenteraad om kennis te nemen van het 'Plan van aanpak CDOKE' en de ontvangen middelen beschikbaar te stellen door de begroting te wijzigen. De regeling is bedoeld om extra personeel aan te nemen voor klimaatmitigatie, met als doel de CO2-uitstoot te verminderen. De middelen zijn beschikbaar voor de periode 2023-2025, met een verwachting van voortzetting tot 2030. Er is echter een risico van druk op de arbeidsmarkt door gelijke vraag vanuit andere gemeenten. De raad moet een besluit nemen om de middelen vrij te geven, wat een begrotingswijziging vereist. Interne communicatie is nodig voor de implementatie, maar externe communicatie is niet noodzakelijk.
Gemeente Noardeast-Fryslân set yn op klimaatbelied mei CDOKE-regeling.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat grien ljocht jûn foar it ynzetten fan de CDOKE-regeling, in ynisjatyf dat ekstra middels fan it Ryk beskikber stelt foar de útwreiding fan kapasiteit op it mêd fan klimaat- en enerzjybelied. It doel is om de CO2-útstjit te ferminskjen troch ekstra personiel oan te nimmen. De regeling rint fan 2023 oant 2025, mei in mooglike ferlinging oant 2030.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering waard it foarstel mei entûsjasme ûntfongen. "Der komt gewoan trije jier lang in grut bedrach nei de gemeente ta," sa sei in riedslid. "Dêrmei kinne we ús enerzjyplannen útfiere en minsken foar langere tiid oan ús bine." De soargen oer de krapte op de arbeidsmerk waarden dielen, mar der wie betrouwen dat de gemeente yn steat wêze sil om genôch personiel oan te lûken en te behâlden.Frou Van Bertum fan de ChristenUnie benadrukte it belang fan goede kommunikaasje om talint oan te lûken. "Goede kommunikaasje kin ús helpe om potensjeel talint oan te lûken foar it gemeenteapparaat fan dit moaie plakje paradys," stelde se.
De FNP-fraksje spruts har stipe út foar it foarstel en benadrukte dat it wichtich is om net allinnich te fokusjen op lytse maatregels lykas LED-lampen en tochtstrippen, mar ek op gruttere maatregels foar CO2-reduksje. "Wy hawwe der alle betrouwen yn dat dit slagje sil," sa sei in FNP-riedslid.
De PvdA frege om dúdlikheid oer de bestedings fan de middels. "Yn it stik stiet dat 10% fan it totaalbedrach eventueel brûkt wurde kin foar saken dy't yndirekt te krijen hawwe mei de klimaatproblematyk. Hawwe wy dêr in ynfolling foar?" frege de hear Lammering. Hy benadrukte dat plannen moai binne, mar dat de útfiering en resultaten noch wichtiger binne.
It kolleezje waard priizge foar har ynset en fyzje. "Kompliminten foar it team dat no al foarop rint yn de enerzjytransysje," sa sei frou Slijter. Se benadrukte dat de kapasiteit dy't no útwreide wurdt, hurd nedich is om de stelde doelen te berikken.
Mei de goedkarstimming fan it foarstel kin de gemeente Noardeast-Fryslân no fierder mei de ymplemintearring fan har klimaat- en enerzjybelied, yn de hoop in betsjuttende bydrage te leverjen oan de CO2-reduksje en de enerzjytransysje yn de regio.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it ynzetten fan de CDOKE-regeling, dy't middels fan it Ryk beskikber stelt foar it útwreidzjen fan kapasiteit op it mêd fan klimaat- en enerzjybelied. It foarstel freget de gemeenteried om kennis te nimmen fan it 'Plan fan oanpak CDOKE' en de ûntfongen middels beskikber te stellen troch de begroting te feroarjen. De regeling is bedoeld om ekstra personiel oan te nimmen foar klimaatmitigaasje, mei as doel de CO2-útstjit te ferminskjen. De middels binne beskikber foar de perioade 2023-2025, mei in ferwachting fan fuortsetting oant 2030. Der is lykwols in risiko fan druk op de arbeidsmerk troch like fraach fan oare gemeenten. De ried moat in beslút nimme om de middels frij te jaan, wat in begrotingsferoaring fereasket. Ynterne kommunikaasje is nedich foar de ymplemintaasje, mar eksterne kommunikaasje is net needsaaklik.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel CDOKE (uitvoeringskosten klimaat- en energiebeleid)". Het doel is om de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân te informeren over het "Plan van aanpak CDOKE" en om de ontvangen middelen van de CDOKE-regeling beschikbaar te stellen voor de uitvoering van dit plan. De regeling biedt financiële middelen om extra personeel aan te nemen voor klimaat- en energiebeleid, specifiek gericht op klimaatmitigatie. De raad moet instemmen met een begrotingswijziging om deze middelen te kunnen gebruiken. Het voorstel benadrukt de noodzaak van extra capaciteit om het vastgestelde energietransitiebeleid effectief uit te voeren.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de CDOKE-regeling, de noodzaak voor extra capaciteit, en de financiële implicaties. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de specifieke functies die nodig zijn en hoe de prioriteiten binnen het energietransitiebeleid worden bepaald.
Rol van de Raad:
De raad moet kennisnemen van het plan en instemmen met de begrotingswijziging om de CDOKE-middelen beschikbaar te stellen. Dit is essentieel voor de uitvoering van het energietransitiebeleid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij de voorgestelde uitbreiding van capaciteit en de bijbehorende financiële wijzigingen steunen. Dit omvat het prioriteren van klimaatmitigatie boven andere duurzaamheidsdoelen zoals klimaatadaptatie of biodiversiteit.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de financiële middelen en de beoogde uitbreiding van capaciteit. Echter, het mist specifieke tijdsgebonden doelen en gedetailleerde actieplannen, wat de volledigheid en consistentie kan beïnvloeden.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het plan van aanpak goed te keuren en de begrotingswijziging door te voeren om de CDOKE-middelen te benutten.
Participatie:
Er is geen externe participatie vereist, aangezien het voorstel zich richt op interne capaciteitsuitbreiding. Interne communicatie is echter belangrijk.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema, aangezien de middelen specifiek zijn bedoeld voor klimaatmitigatie en energietransitie.
Financiële Gevolgen:
De gemeente ontvangt incidentele middelen van het Rijk voor de periode 2023-2025, met een totaal van ongeveer 2,64 miljoen euro. Deze middelen worden gedekt door een specifieke uitkering en verantwoord via de SiSa-verantwoording. Er is echter onzekerheid over de financiering na 2025.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
CDOKE Energietransitie Duurzaamheid Klimaat- en energiebeleid Capaciteit CO2-uitstoot Begrotingswijziging Arbeidsmarkt Rijksbegroting SiSa verantwoordingVerfijning van de zoekopdracht:
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
J.H. Lammering - PvdA
J. Kramer - Burgemeester
Onbekende spreker
J. Kramer - Burgemeester
J. Kramer - Burgemeester
J. van Midlum - Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân
J.D. van der Schaaf - FNP Noardeast-Fryslân
Onbekende spreker -
Agendapunt 9.A Motie vreemd S!N - FNP - GBNF - Tien - PvdA - Vervanging leunhekken Friese Boys en WTOC
Gemeenteraad Noardeast-Fryslân: Veiligheid Voetbalvelden Prioriteit
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft unaniem ingestemd met een motie om de leunhekken rondom de voetbalvelden van Friese Boys en WTOC al in juli 2023 te vervangen. De huidige hekken verkeren in slechte staat, wat tot onveilige situaties kan leiden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 15 juni 2023 werd een motie besproken die de vervanging van de leunhekken bij de voetbalclubs Friese Boys en WTOC naar voren schuift. Hoewel er al een subsidievoorstel voor nieuwe leunhekken op de agenda stond voor de behandeling van de Kadernota, zou de vervanging pas in 2024 plaatsvinden. De motie verzoekt het college om de vervanging al in juli 2023 te realiseren en om een financieringsvoorstel van € 20.000 voor Friese Boys en € 10.000 voor WTOC aan de raad voor te leggen.Tijdens het debat benadrukten verschillende raadsleden het belang van veiligheid. "De huidige staat van de leunhekken kan leiden tot onveilige situaties," aldus een raadslid. De FNP-fractie sprak haar waardering uit voor de betrokken clubs die zelf al stappen hadden ondernomen om de situatie te verbeteren. "Het is belangrijk dat we de clubs ondersteunen in hun inspanningen om de veiligheid te waarborgen," voegde een ander raadslid toe.
Wethouder Slijver erkende de urgentie van de situatie en gaf aan dat het college bereid is om de vervanging van de hekken te versnellen. "We willen voorkomen dat er ongelukken gebeuren en daarom is het belangrijk dat de hekken zo snel mogelijk worden vervangen," zei Slijver.
De motie werd unaniem aangenomen, wat betekent dat de vervanging van de leunhekken al in juli 2023 kan plaatsvinden. Hiermee toont de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân dat veiligheid op en rondom de sportvelden een topprioriteit is.
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 15 juni 2023 een motie aangenomen om de leunhekken rondom de voetbalvelden van Friese Boys en WTOC te vervangen. De huidige leunhekken zijn in slechte staat, en de clubs willen deze in de week van 3 juli laten plaatsen. Hoewel er bij de behandeling van de Kadernota een subsidievoorstel voor nieuwe leunhekken wordt besproken, zou de vervanging pas in 2024 plaatsvinden. De motie verzoekt het college om ervoor te zorgen dat de vervanging al in juli 2023 plaatsvindt en om een financieringsvoorstel van € 20.000 voor Friese Boys en € 10.000 voor WTOC aan de raad voor te leggen. De motie werd unaniem aangenomen door de raad.
Gemeenteried Noardeast-Fryslân: Feiligens fan fuotbalfjilden Prioriteit
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ienriedich ynstimd mei in motyf om de leunhekken om de fuotbalfjilden fan Friese Boys en WTOC al yn july 2023 te ferfangen. De hjoeddeiske hekken binne yn in minne steat, wat ta ûnfeilige situaasjes liede kin.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 15 juny 2023 waard in motie besprutsen dy't de ferfang fan de leunhekken by de fuotbalferienings Friese Boys en WTOC nei foaren skoot. Al wie der al in subsyforslach foar nije leunhekken op 'e aginda foar de behanneling fan de Kadernota, soe de ferfangings pas yn 2024 plakfine. De motie freget it kolleezje om de ferfangings al yn july 2023 te realisearjen en om in finansieringsfoarstel fan € 20.000 foar Friese Boys en € 10.000 foar WTOC oan de ried foar te lizzen.Tiidens it debat benadrukten ferskate riedsleden it belang fan feiligens. "De hjoeddeistige steat fan de leunhekken kin liede ta ûnfeilige situaasjes," sa sei in riedslid. De FNP-fraksje toande har waardering foar de belutsen ferienings dy't sels al stappen nommen hiene om de situaasje te ferbetterjen. "It is wichtich dat wy de ferienings stypje yn harren ynset om de feiligens te wierborken," foegde in oar riedslid ta.
Wethâlder Slijver erkende de urginsje fan de situaasje en joech oan dat it kolleezje beried is om de ferfang fan de hekken te fersnellen. "Wy wolle foarkomme dat der ûngelokken barre en dêrom is it wichtich dat de hekken sa gau mooglik ferfongen wurde," sa sei Slijver.
De motie waard ienstemmich oannommen, wat betsjut dat de ferfang fan de leunhekken al yn july 2023 plakfine kin. Hjirmei toant de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân oan dat feiligens op en om 'e sportfjilden in top prioriteit is.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 15 juny 2023 in motie oannommen om de leunhekken om de fuotbalfjilden fan Friese Boys en WTOC te ferfangen. De hjoeddeiske leunhekken binne yn minne steat, en de klups wolle dizze yn de wike fan 3 july pleatse litte. Alhoewol der by de behanneling fan de Kadernota in subsydzjefoarstel foar nije leunhekken besprutsen wurdt, soe de ferfangings pas yn 2024 plakfine. De motie freget it kolleezje om te soargjen dat de ferfangings al yn july 2023 plakfine en om in finansieringsfoarstel fan € 20.000 foar Friese Boys en € 10.000 foar WTOC oan de ried foar te lizzen. De motie waard ienstemmich oannommen troch de ried.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Vervanging leunhekken Friese Boys en WTOC". Het betreft een verzoek aan het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om de leunhekken rondom de velden van de voetbalclubs Friese Boys en WTOC te vervangen. De huidige leunhekken zijn in slechte staat, en de clubs willen deze in de week van 3 juli laten vervangen. De motie vraagt om een financiële bijdrage van €20.000 voor Friese Boys en €10.000 voor WTOC, zodat de vervanging tijdig kan plaatsvinden en kostenstijgingen in de toekomst worden vermeden.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de huidige situatie, de urgentie van het probleem, de financiële implicaties en de tijdlijn voor uitvoering. Echter, het bevat geen gedetailleerde financiële dekking of alternatieve financieringsopties.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het college te verzoeken de vervanging van de leunhekken te faciliteren en om de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen. De raad moet ook beslissen over de prioritering van deze uitgave binnen het gemeentelijke budget.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de vervanging van de leunhekken als prioriteit beschouwen en of zij bereid zijn om de gevraagde financiële middelen vrij te maken. Dit kan ten koste gaan van andere projecten of uitgaven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, zoals een gedetailleerd financieel plan. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij het college verzoeken de vervanging van de leunhekken te faciliteren en de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de voetbalclubs zelfwerkzaamheden verrichten en een deel van de kosten dragen, wat wijst op enige mate van participatie van de betrokken partijen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt voornamelijk op veiligheid en kostenbesparing.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen bedragen €30.000 in totaal, met €20.000 voor Friese Boys en €10.000 voor WTOC. Het voorstel geeft niet aan hoe deze kosten gedekt worden binnen het huidige budget, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Leunhekken Friese Boys WTOC Sportaccommodatie beleid Subsidie Zelfwerkzaamheden Kosten Leverancier Voetbalclubs PlanningVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Vervanging leunhekken Friese Boys en WTOC". Het betreft een verzoek aan het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om de leunhekken rondom de velden van de voetbalclubs Friese Boys en WTOC te vervangen. De huidige leunhekken zijn in slechte staat, en de clubs willen deze in de week van 3 juli laten vervangen. De motie vraagt om een financiële bijdrage van €20.000 voor Friese Boys en €10.000 voor WTOC, zodat de vervanging tijdig kan plaatsvinden en kostenstijgingen in de toekomst worden vermeden.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het beschrijft de huidige situatie, de urgentie van het probleem, de financiële implicaties en de tijdlijn voor uitvoering. Echter, het bevat geen gedetailleerde financiële dekking of alternatieve financieringsopties.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het college te verzoeken de vervanging van de leunhekken te faciliteren en om de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen. De raad moet ook beslissen over de prioritering van deze uitgave binnen het gemeentelijke budget.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij de vervanging van de leunhekken als prioriteit beschouwen en of zij bereid zijn om de gevraagde financiële middelen vrij te maken. Dit kan ten koste gaan van andere projecten of uitgaven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, zoals een gedetailleerd financieel plan. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking is niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij het college verzoeken de vervanging van de leunhekken te faciliteren en de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de voetbalclubs zelfwerkzaamheden verrichten en een deel van de kosten dragen, wat wijst op enige mate van participatie van de betrokken partijen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt voornamelijk op veiligheid en kostenbesparing.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen bedragen €30.000 in totaal, met €20.000 voor Friese Boys en €10.000 voor WTOC. Het voorstel geeft niet aan hoe deze kosten gedekt worden binnen het huidige budget, wat een belangrijk aandachtspunt is voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Leunhekken Friese Boys WTOC Sportaccommodatie beleid Subsidie Zelfwerkzaamheden Kosten Leverancier Voetbalclubs PlanningVerfijning van de zoekopdracht: