03-12-2020 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 5.1 niet aangenomen - Amendement Sportaccommodatiebeleid (GBNF, ELP-NEF, ALL en PvdA)
-
niet aangenomen - Amendement Sportaccommodatiebeleid (GBNF, ELP-NEF, ALL en PvdA).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Uitgangspunten buitensportaccommodatiebeleid" en richt zich op het verbeteren van de besluitvorming rond het buitensportaccommodatiebeleid in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het stelt voor om het beleid niet vast te stellen voordat er duidelijke bijeenkomsten met lokale sportverenigingen hebben plaatsgevonden. Daarnaast vraagt het om maatwerk voor deze verenigingen en een gedetailleerde financiële vergelijking tussen gemeentelijke kosten en die van beheersstichtingen. Het doel is om de raad volledig te informeren en de betrokkenheid van maatschappelijke instanties te waarborgen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het specifieke stappen en voorwaarden beschrijft die moeten worden vervuld voordat het beleid kan worden vastgesteld. Echter, het mist gedetailleerde informatie over hoe de bijeenkomsten en het maatwerk precies vormgegeven zullen worden.
Rol van de Raad:
De raad moet het amendement beoordelen en beslissen of de voorgestelde voorwaarden en stappen voldoende zijn om het beleid vast te stellen. De raad heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een transparant en goed onderbouwd besluitvormingsproces.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het volgen van de voorgestelde voorwaarden voor meer participatie en financiële transparantie, of het huidige beleid zonder deze extra stappen vaststellen. Dit vraagt om een afweging tussen snelheid van besluitvorming en de kwaliteit en inclusiviteit van het proces.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke tijdslijnen of meetbare doelen bevat. Er zijn ook inconsistenties, zoals het ontbreken van een duidelijke methode voor financiële vergelijking.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen of verworpen. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie door lokale sportverenigingen en stelt dat hun input essentieel is voor een goed beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel vraagt om een financiële vergelijking, maar biedt geen specifieke details over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het ontbreken van deze informatie is een van de kritiekpunten van het amendement.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Buitensportaccommodatiebeleid Verenigingen Maatwerk Kostenvergelijking Communicatie Vrijwilligers Bestuurlijk functioneren Maatschappelijke betrokkenheid Harmonisatie VerslagleggingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5.2 aangenomen - Motie Sportvelden vv Friese Boys (PvdA, ELP-NEF, GROEN nof, VVD, S!N, GBNF, ALL en FNP)
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 3 december 2020 een motie aangenomen met betrekking tot de sportvelden van VV Friese Boys in Kollumerzwaag. De motie werd ingediend vanwege problemen met wateroverlast en bevroren terreinen, waardoor de velden soms onbruikbaar zijn. VV Friese Boys, een groeiende en constructieve vereniging, wil graag dat alle teams in het eigen dorp kunnen trainen en staat open voor samenwerking met andere partijen, zoals de basisschool. De raad erkent dat de gemeente verantwoordelijk is voor de sportvelden en dat de huidige staat van de velden ondermaats is. Het college wordt verzocht om in 2021 in gesprek te gaan met VV Friese Boys om de gewenste aanpassingen aan de sportvelden mogelijk te maken. De motie werd unaniem aangenomen door de raad.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 3 desimber 2020 in motie oannommen mei betrekking ta de sportfjilden fan VV Friese Boys yn Kollumerzwaag. De motie waard yntsjinne fanwege problemen mei wetteroerlêst en befroarne terreinen, wêrtroch de fjilden soms net te brûken binne. VV Friese Boys, in groeiende en konstruktive feriening, wol graach dat alle teams yn it eigen doarp traine kinne en stiet iepen foar gearwurking mei oare partijen, lykas de basisskoalle. De ried erkent dat de gemeente ferantwurdlik is foar de sportfjilden en dat de hjoeddeistige steat fan de fjilden ûnder de maat is. It kolleezje wurdt frege om yn 2021 yn petear te gean mei VV Friese Boys om de winske oanpassingen oan de sportfjilden mooglik te meitsjen. De motie waard ienstemmich oannommen troch de ried.
-
1 - aangenomen - Motie Sportvelden vv Friese Boys (PvdA, ELP-NEF, GROEN nof, VVD, SN, GBNF, ALL en FNP).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie naar aanleiding van agendapunt nr. 5 in de raadsvergadering van 3 december 2020 - Sportvelden vv Friese Boys
Samenvatting: De motie betreft de slechte staat van de sportvelden van VV Friese Boys in Kollumerzwaag, die na regenval en vorst onbruikbaar worden. VV Friese Boys is een actieve vereniging die wil groeien en samenwerken met andere partijen, zoals basisscholen, om de velden breder te gebruiken. De motie verzoekt het college om in 2021 met de vereniging in gesprek te gaan om de noodzakelijke aanpassingen aan de sportvelden te realiseren. De motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het benoemt de problemen, de betrokken partijen en de gewenste actie. Echter, het mist specifieke details over de aard van de aanpassingen en de financiële implicaties.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad heeft de rol om het college te verzoeken actie te ondernemen en om toezicht te houden op de voortgang van de voorgestelde gesprekken en aanpassingen.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of ze prioriteit willen geven aan de verbetering van de sportvelden en hoe ze de benodigde middelen willen toewijzen. Er moet ook worden overwogen hoe de samenwerking met andere partijen vormgegeven kan worden.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is tijdgebonden (2021), maar mist specifieke en meetbare doelen en een duidelijk plan van aanpak. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de vaagheid kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om het college te verzoeken de gesprekken met VV Friese Boys aan te gaan en de haalbaarheid van de aanpassingen te onderzoeken.
Participatie
Het voorstel erkent de bereidheid van VV Friese Boys om samen te werken met andere partijen, zoals basisscholen, wat wijst op een participatieve benadering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn in de context van het verbeteren van de sportvelden, bijvoorbeeld door duurzame materialen of methoden te gebruiken.
Financiële gevolgen
De motie vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit is een belangrijk aspect dat verder moet worden uitgewerkt in de gesprekken tussen het college en VV Friese Boys.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sportvelden VV Friese Boys Regenperioden Volksgezondheid Samenwerking Basisschool Natte periode Kollumerzwaag Aanpassingen TrainingVerfijning van de zoekopdracht:
-
aangenomen - Motie Sportvelden vv Friese Boys (PvdA, ELP-NEF, GROEN nof, VVD, SN, GBNF, ALL en FNP).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Sportvelden vv Friese Boys". Het betreft een verzoek aan het college van de gemeente Noardeast-Fryslân om in gesprek te gaan met voetbalvereniging VV Friese Boys. De motie is ingediend naar aanleiding van problemen met de sportvelden in Kollumerzwaag, die na regenval en vorst onbruikbaar zijn. VV Friese Boys wil graag groeien en alle teams in het eigen dorp laten trainen. De vereniging staat open voor samenwerking met andere partijen om de velden breder te gebruiken. De motie verzoekt het college om in 2021 haalbare aanpassingen aan de sportvelden te realiseren.
Volledigheid van het Voorstel:
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de problemen en de gewenste actie. Echter, het mist specifieke details over de aard van de aanpassingen en de financiële implicaties.
Rol van de Raad:
De raad speelt een initiërende en besluitvormende rol door het college te verzoeken actie te ondernemen en door de motie aan te nemen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of ze prioriteit geven aan de verbetering van de sportvelden en of ze bereid zijn middelen vrij te maken voor dit doel.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke maatregelen of tijdlijnen bevat, behalve dat het in 2021 moet gebeuren. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid en financiering zijn onduidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen en het college te verzoeken in gesprek te gaan met VV Friese Boys.
Participatie:
De motie benadrukt de bereidheid van VV Friese Boys om samen te werken met andere partijen, wat wijst op een participatieve benadering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn bij de keuze van materialen en methoden voor de verbetering van de sportvelden.
Financiële Gevolgen:
De motie specificeert geen financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Dit zou een aandachtspunt moeten zijn bij de verdere uitwerking van de plannen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sportvelden VV Friese Boys Regenperioden Volksgezondheid Samenwerking Basisschool Training Kollumerzwaag Aanpassingen Gezonde sportVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.1 niet aangenomen: Amendement Zonne-energie (ELP-NEF)
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beleidskader Zonne-energie Zonnevelden Zonneparken Zienswijze Provincie Inspraak Zonneladder Inwoners Ambities OpgavebepalingenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zonne-energie Beleidskader Zonnevelden Zonneparken Inspraak Zienswijze Provincie Zonneladder Inwoners AmbitiesVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9.a doorgeschoven naar 16 december 2020 - Motie Schoolzwemmen (ELP-NEF, GBNF en ALL)
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 3 december 2020 een motie besproken over het herinvoeren van schoolzwemmen. De raad is van mening dat er te veel zwemongevallen met kinderen plaatsvinden vanwege onvoldoende zwemvaardigheid. Noardeast-Fryslân is een waterrijke gemeente, en niet alle kinderen leren zwemmen omdat scholen geen schoolzwemmen aanbieden of ouders geen particuliere zwemlessen kunnen betalen. Zwemmen wordt gezien als een goede vorm van bewegingsonderwijs. De motie verzoekt het college om te onderzoeken of schoolzwemmen opnieuw kan worden ingevoerd, de kosten hiervan in kaart te brengen en de raad voor de zomer van 2021 te informeren over de mogelijkheden. De motie is ingediend door J. Talsma (ELP-NEF), GBNF en ALL. De uitkomst van de stemming over de motie is niet vermeld.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 3 desimber 2020 in motie besprutsen oer it wer ynfieren fan skoalswimmen. De ried is fan miening dat der te folle swimûngelokken mei bern barre fanwege ûnvoldwaande swimfeardichheid. Noardeast-Fryslân is in wetterrike gemeente, en net alle bern leare swimmen om't skoallen gjin skoalswimmen oanbiede of âlders gjin partikuliere swimlessen betelje kinne. Swimmen wurdt sjoen as in goede foarm fan bewegingsûnderwiis. De motie freget it kolleezje om te ûndersykjen oft skoalswimmen opnij ynfierd wurde kin, de kosten hjirfan yn kaart te bringen en de ried foar de simmer fan 2021 te ynformearjen oer de mooglikheden. De motie is yntsjinne troch J. Talsma (ELP-NEF), GBNF en ALL. De útkomst fan de stimming oer de motie is net neamd.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Schoolzwemmen Zwemongevallen Zwemvaardigheid Waterrijke gemeenten Bewegingsonderwijs Basisonderwijs Particuliere zwemles Kostenonderzoek Kinderen ZwemlesVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 9.b doorgeschoven naar 16 december 2020 - Motie Yes we can (GROEN nof, PvdA, FNP, CU en S!N))
Samenvatting
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft op 3 december 2020 een motie besproken over het onderwerp "Yes we can", dat niet op de agenda stond. De motie richt zich op het probleem van blikjesafval in de natuur, dat vervuiling en natuurschade veroorzaakt. De raad constateert dat er in de gemeente veel blikafval is en dat sinds 2017 1087 leden van de statiegeldalliantie de Nederlandse en Belgische regering vragen om statiegeld op blikjes in te voeren. De campagne "Yes we can" ondersteunt deze oproep. De raad overweegt dat er nog steeds een toename is van blikjes in de natuur en dat de campagne brede steun krijgt van diverse organisaties, verenigingen en gemeenten. De motie roept het college op om de gemeente Noardeast-Fryslân aan te laten sluiten bij de campagne. De motie is ingediend door J.H. Lammering (GROEN nof), PvdA, FNP, CU en S!N. Het resultaat van de stemming over de motie is niet vermeld.
Samenvatting
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat op 3 desimber 2020 in moty besprutsen oer it ûnderwerp "Yes we can", dat net op 'e aginda stie. De moty rjochtet him op it probleem fan blikjesôffal yn 'e natuer, dat fersmoarging en natuerlike skieding feroarsaket. De ried konstatearret dat der yn 'e gemeente in soad blikôffal is en dat sûnt 2017 1087 leden fan de statiegeldalliantie de Nederlânske en Belgyske regearing freegje om statiegeld op blikjes yn te fieren. De kampanje "Yes we can" stipe dizze oprop. De ried oerwaget dat der noch altyd in taheame is fan blikjes yn 'e natuer en dat de kampanje brede stipe krijt fan ferskate organisaasjes, ferienings en gemeenten. De moty ropt it kolleezje op om de gemeente Noardeast-Fryslân oan te sluten by de kampanje. De moty is yntsjinne troch J.H. Lammering (GROEN nof), PvdA, FNP, CU en S!N. It resultaat fan de stimming oer de moty is net neamd.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Yes we can" en roept de gemeente Noardeast-Fryslân op om zich aan te sluiten bij de campagne die pleit voor het invoeren van statiegeld op blikjes. Dit initiatief is bedoeld om de vervuiling door blikjes in de natuur te verminderen. De campagne wordt al gesteund door diverse organisaties en gemeenten en vraagt de Nederlandse regering om in de huidige regeerperiode statiegeld op blikjes in te voeren.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is beknopt maar duidelijk in zijn doelstelling. Het biedt voldoende context over het probleem van blikjesvervuiling en de bestaande steun voor de campagne. Echter, het mist specifieke details over hoe de gemeente concreet kan bijdragen aan de campagne.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om de motie te steunen en daarmee de gemeente aan te sluiten bij de campagne. Dit is een symbolische steunbetuiging die de druk op de regering kan vergroten.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de campagne willen steunen en daarmee impliciet de invoering van statiegeld op blikjes. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de standpunten van de verschillende partijen over milieubeleid en economische gevolgen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden (in deze regeerperiode), maar mist meetbare en haalbare elementen. Er zijn geen duidelijke stappen of verantwoordelijkheden gedefinieerd voor de gemeente.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze de motie aannemen en daarmee de campagne steunen.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of lokale organisaties, maar benadrukt wel de bredere steun van diverse entiteiten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema, aangezien de motie gericht is op het verminderen van milieuvervuiling door blikjes.
Financiële gevolgen:
De motie bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zouden worden. Het is voornamelijk een symbolische steunbetuiging zonder directe financiële verplichtingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Blikjes Vervuiling Natuurschade Statiegeldalliantie Campagne Yes we can Statiegeld Nederlandse regering Onderzoek SteunVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3 Mededelingen
J.g. Kramer
P. De Graaf
J.g. Kramer
Agendapunt 4 Vaststellen besluitenlijst raadsbijeenkomst d.d. 19 november 2020
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 6 Financiering Op paad lâns it Waad
Gemeente Noardeast-Fryslân zet koers naar toeristische vernieuwing met "Op paad lâns it Waad"
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de financiering van het ambitieuze project "Op paad lâns it Waad". Dit project, dat een belevingsroute langs de Waddendijk beoogt, moet de regio aantrekkelijker maken voor toeristen en ondernemers.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân groen licht gegeven voor de financiering van het project "Op paad lâns it Waad". Het project, dat nauw samenwerkt met het Waddenfonds, richt zich op de ontwikkeling van een belevingsroute langs de Waddendijk. Deze route wordt gekoppeld aan dijkversterking en informatievoorziening, met als doel de gemeente te profileren als een aantrekkelijke recreatiebestemming.De raad heeft besloten om € 400.000 beschikbaar te stellen uit de Ontwikkelreserve voor de periode 2021-2028, met een jaarlijkse uitgave van € 50.000. Dit bedrag wordt gereserveerd in een specifieke bestemmingsreserve. "Het niet uitvoeren van het project kan leiden tot imagoschade en gemiste ontwikkelkansen voor ondernemers in het kustgebied," aldus de gemeente.
Tijdens het debat benadrukte de FNP het belang van ecologisch en duurzaam toerisme. "De ondernemers en dorpen langs de route krijgen een directe economische impuls," stelde een FNP-raadslid. Ook de ChristenUnie sprak haar steun uit voor het project, dat volgens hen bijdraagt aan de recreatieve ontwikkeling van de regio.
Gemeentebelangen uitte zorgen over de communicatie en het proces, maar sprak uiteindelijk vertrouwen uit in de wethouder. "We hopen dat de toezeggingen die nu zijn gedaan bindend zijn en tot een goed resultaat leiden," aldus een woordvoerder van de partij.
De VVD vroeg om duidelijkheid over de financiële kaders en benadrukte het belang van een goede samenwerking met lokale ondernemers en dorpen. "Het is een uitgelezen kans om arrangementen te maken," aldus een VVD-raadslid.
Het project "Op paad lâns it Waad" wordt gezien als een unieke kans om het werelderfgoed Waddenzee vanaf het vasteland te beleven. De koppeling van de uitvoering aan de dijkverzwaring moet zorgen voor een efficiënte realisatie binnen het budget. De raad kijkt met vertrouwen uit naar de verdere ontwikkeling van het project, dat de regio een toeristische impuls moet geven.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de financiering van het project "Op paad lâns it Waad", waarvoor een samenwerkingsovereenkomst is ondertekend en een aanvraag is ingediend bij het Waddenfonds. Het project beoogt de ontwikkeling van een belevingsroute langs de Waddendijk, gekoppeld aan dijkversterking en informatievoorziening. De raad wordt gevraagd om € 400.000 beschikbaar te stellen uit de Ontwikkelreserve voor de periode 2021-2028, met een jaarlijkse uitgave van € 50.000. Dit bedrag wordt gereserveerd in een specifieke bestemmingsreserve. De financiering is bedoeld om de uitstraling van de gemeente als aantrekkelijke recreatiebestemming te verbeteren. Het niet uitvoeren van het project kan leiden tot imagoschade en gemiste ontwikkelkansen voor ondernemers in het kustgebied. De begroting wordt aangepast middels de 29e begrotingswijziging van 2020.
Gemeente Noardeast-Fryslân set koers nei toeristyske fernijing mei "Op paad lâns it Waad"
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei de finansiering fan it ambisjeuze projekt "Op paad lâns it Waad". Dit projekt, dat in belibberûte langs de Waaddyk beoarderet, moat de regio oantrekliker meitsje foar toeristen en ûndernimmers.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn in libbich debat hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân grien ljocht jûn foar de finansiering fan it projekt "Op paad lâns it Waad". It projekt, dat ticht gearwurket mei it Waadfûns, rjochtet him op de ûntwikkeling fan in belibbingsrûte lâns de Wâldyk. Dizze rûte wurdt keppele oan dykfersterking en ynformaasje-foarsjenning, mei as doel de gemeente te profileren as in oantreklike rekreaasjebestimming.De ried hat besletten om € 400.000 beskikber te stellen út de ûntwikkelreserve foar de perioade 2021-2028, mei in jierlikse útjefte fan € 50.000. Dit bedrach wurdt reservearre yn in spesifike bestimmingsreserve. "It net útfieren fan it projekt kin liede ta imazjeskade en miste ûntwikkelkansen foar ûndernimmers yn it kustgebiet," sa sei de gemeente.
Tidens it debat benadrukte de FNP it belang fan ekologysk en duorsum toerisme. "De ûndernimmers en doarpen lâns de rûte krije in direkte ekonomyske ympuls," stelde in FNP-riedslid. Ek de ChristenUnie spruts har stipe út foar it projekt, dat neffens har bydraacht oan de rekreatieve ûntwikkeling fan de regio.
Gemeentebelangen útsoe bezorgdheden oer de kommunikaasje en it proses, mar spruts úteinlik betrouwen út yn de wethâlder. "Wy hoopje dat de tastimmingen dy't no dien binne, ferplichtend binne en ta in goed resultaat liede," sa in wurdfierder fan de partij.
De VVD frege om dúdlikheid oer de finansjele kaders en benadrukte it belang fan in goede gearwurking mei lokale ûndernimmers en doarpen. "It is in útlein kâns om arrangementen te meitsjen," sa in VVD-rjochtslid.
It projekt "Op paad lâns it Waad" wurdt sjoen as in unike kâns om it wrâlderfgoed Waadsee fanôf it fêstelân te belibjen. De keppele útfiering oan de dykfersterking moat soargje foar in effisjinte realisaasje binnen it budzjet. De ried sjocht mei betrouwen út nei de fierdere ûntwikkeling fan it projekt, dat de regio in rekreatyve ympuls jaan moat.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de finansiering fan it projekt "Op paad lâns it Waad", dêr't in gearwurkingsôfspraak foar ûndertekene is en in oanfraach yntsjinne is by it Waadfûns. It projekt hat as doel de ûntwikkeling fan in belibberûte lâns de Wâldyk, keppele oan dykfersterking en ynformaasjefoarsjenning. De ried wurdt frege om € 400.000 beskikber te stellen út de ûntwikkelreserve foar de perioade 2021-2028, mei in jierlikse útjefte fan € 50.000. Dit bedrach wurdt reservearre yn in spesifike bestimmingsreserve. De finansiering is bedoeld om de útstrieling fan de gemeente as oantreklike rekreaasjebestimming te ferbetterjen. It net útfieren fan it projekt kin liede ta imazjeskade en miste ûntwikkelkansen foar ûndernimmers yn it kustgebiet. De begrutting wurdt oanpast troch de 29e begruttingwiziging fan 2020.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel heet "Financiering Op paad lâns it Waad". Het betreft een verzoek aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om € 400.000 beschikbaar te stellen uit de Ontwikkelreserve voor het project "Op paad lâns it Waad". Dit project, dat samen met Wetterskip Fryslân en de gemeenten Harlingen en Waadhoeke is opgezet, beoogt de ontwikkeling van een belevingsroute langs de Waddendijk. De financiering is afhankelijk van een positief besluit van het Waddenfonds. De uitvoering start in 2021 en loopt tot 2028, met een jaarlijkse uitgave van € 50.000.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat details over de financiële aspecten, de betrokken partijen, en de tijdlijn. Echter, er is enige onduidelijkheid over de exacte jaarlijkse kostenverdeling.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over de toewijzing van de financiële middelen uit de Ontwikkelreserve en de bijbehorende begrotingswijziging goedkeuren.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze de financiële middelen willen vrijmaken voor dit project, wat invloed heeft op de recreatieve ontwikkeling en het imago van de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid zijn minder duidelijk door de onduidelijkheid over de jaarlijkse kostenverdeling.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het bedrag van € 400.000 beschikbaar te stellen en de begroting dienovereenkomstig te wijzigen.
Participatie:
Er is een communicatietraject opgenomen en een integrale communicatiegroep wordt opgericht, wat wijst op betrokkenheid van belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt impliciet genoemd door de koppeling aan natuurbehoud en dijkversterking, maar het is geen expliciet hoofdthema.
Financiële gevolgen:
Het project kost € 400.000, gedekt uit de Ontwikkelreserve. Er is een overdekking voor BTW-compensatie en onvoorziene kosten. De exacte jaarlijkse kosten zijn nog niet volledig uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Op paad lâns it Waad Waddenfonds Ontwikkelreserve Cofinanciering Dijkversterking Belevingsroute Eneco-gelden Wetterskip Fryslân Waadhoeke CommunicatietrajectVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Inspreker Raad
Inspreker Raad
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
K.C. Merkus
K.C. Merkus
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD
D. Ferwerda - VVD
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.m. Klinkenberg
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J. Talsma
J. Talsma
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD
D. Ferwerda - VVD
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.m. Klinkenberg
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Adj.griffiermw.t. Toren
Adj.griffiermw.t. Toren
J.g. Kramer
J.g. Kramer
W.a. Van Der Bent
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.e. Boerema
J.g. Kramer
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
00:04:19 - 00:04:53 - 00:09:28 - 00:09:30 - 00:09:36 - 00:17:03 - 00:17:03 - 00:17:05 - 00:17:05 - 00:17:33 - 00:17:33 - 00:17:41 - 00:17:41 - 00:24:42 - 00:24:42 - 00:27:08 - 00:27:08 - 00:30:26 - 00:30:26 - 00:34:00 - 00:34:00 - 00:35:18 - 00:35:18 - 00:40:39 - 00:40:39 - 00:49:15 - 00:49:15 - 00:54:28 - 00:54:28 - 00:59:40 - 00:59:40 - 01:08:22 - 01:08:22 - 01:18:29 - 01:18:29 - 01:20:09 - 01:20:09 - 01:22:06 - 01:22:06 - 01:22:39 - 01:22:39 - 01:24:32 - 01:24:32 - 01:28:10 - 01:28:10 - 01:28:13 - 01:28:13 - 01:28:14 - 01:28:14 - 01:29:37 - 01:29:37 - 01:30:45 - 01:30:45 - 01:33:37 - 01:33:37 - 01:34:16 - 01:34:16 - 01:34:39 - 01:34:39 - 01:35:37 - 01:35:37 - 01:37:45 - 01:37:45 - 01:37:58 - 01:37:58 - 01:41:51 - 01:41:51 - 01:42:45 - 01:42:45 - 01:43:24 - 01:43:24 - 01:44:02 - 01:44:02 - 01:44:57 - 01:44:57 - 01:46:30 - 01:46:30 - 01:47:11 - 01:47:11 - 01:49:08 - 01:49:08 - 01:50:18 - 01:50:18 - 01:53:20 - 01:53:20 - 01:53:28 - 01:53:28 - 01:54:11 - 01:54:11 - 01:54:29 - 01:54:29 - 01:57:17 - 01:57:17 - 01:57:43 - 01:57:43 - 02:06:00 - 02:06:00 - 02:07:16 - 02:07:16 - 02:07:46 - 02:07:46 - 02:08:13 - 02:08:13 - 02:09:09 - 02:09:09 - 02:09:44 - 02:09:44 - 02:12:45 - 02:12:45 - 02:16:51 - 02:19:17 - 02:20:09 - 02:22:12 - 02:23:42 - 02:25:07 - 02:29:03 - 02:30:11 - 02:30:38
W.a. Van Der Bent -
B. Koonstra - FNP
J. Dekkema - ChristenUnie
P.l. Braaksma -
J.e. Boerema -
Agendapunt 5 Buitensportaccommodatiebeleid
Nieuwe sportbeleid Noardeast-Fryslân zorgt voor verdeeldheid in de raad
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft na een lang en intens debat ingestemd met het nieuwe buitensportaccommodatiebeleid. Het voorstel, dat streeft naar een gelijkwaardige behandeling van alle sportverenigingen, leidde tot felle discussies en een amendement dat uiteindelijk werd verworpen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het nieuwe sportbeleid van de gemeente Noardeast-Fryslân besproken. Het beleid beoogt een gelijkwaardige behandeling van alle sportverenigingen, waarbij de gemeente verantwoordelijk blijft voor groot onderhoud en renovatie van sportvelden. Verenigingen blijven het klein groen-onderhoud doen. Er worden nieuwe huur- en gebruikersovereenkomsten opgesteld, en kunstgrasvelden worden alleen aangelegd als natuurgras niet mogelijk is. Alle opstallen op gemeentelijke sportparken worden overgedragen aan de sportverenigingen, met de notariële kosten ten laste van de gemeente.De vergadering begon met een inspraak van de heer Bosselaar, die namens de beheerstichtingen zijn zorgen uitte over het proces en de communicatie. "Wij voelen ons eigenlijk niet serieus genomen," aldus Bosselaar. Hij bekritiseerde de gemeente voor het gebrek aan transparantie en de fragmentarische informatievoorziening.
Gemeentebelangen diende een amendement in, gesteund door de ELP en enkele andere partijen, waarin werd opgeroepen tot een nieuw voorstel met duidelijke financiële gegevens en meer overleg met de verenigingen. "We willen een nieuw stuk krijgen waar alle gegevens waar wij nou op herhaling om hebben gevraagd," aldus mevrouw Wiemenga van Gemeentebelangen. Het amendement werd echter verworpen na een hoofdelijke stemming.
Wethouder De Graaf benadrukte dat het voorstel kaders stelt voor verdere uitwerking en dat er nog gesprekken zullen plaatsvinden met de verenigingen. "We zullen eerst kaders hebben omdat de dwang," verklaarde De Graaf. Hij beloofde voor 1 augustus met een uitvoeringsplan te komen dat de financiële onderbouwing bevat.
Ondanks de verdeeldheid stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel. De motie van de PvdA om de Friese Boys te ondersteunen bij de aanleg van een nieuw trainingsveld werd unaniem aangenomen. Het debat toonde de complexiteit van het harmoniseren van sportbeleid in een fusiegemeente, maar ook de betrokkenheid van de raadsleden bij het welzijn van de lokale sportverenigingen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het nieuwe buitensportaccommodatiebeleid. De gemeenteraad wordt gevraagd om de beleidsuitgangspunten vast te stellen, waarbij elke vereniging gelijkwaardig wordt behandeld. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het groot onderhoud en renovatie van sportvelden, terwijl verenigingen het klein groen-onderhoud blijven doen. Er worden nieuwe huur- en gebruikersovereenkomsten opgesteld, en maatwerkafspraken gemaakt met beheersstichtingen over dagelijks onderhoud. Kunstgrasvelden worden alleen aangelegd als natuurgras niet mogelijk is. Alle opstallen op gemeentelijke sportparken worden overgedragen aan de sportverenigingen, met notariële kosten ten laste van de gemeente. Er wordt een eenmalige bijdrage van € 25.000 voor notariële kosten en € 50.000 voor een subsidieregeling voor het vernieuwen van opstallen beschikbaar gesteld. Het nieuwe tarievenbeleid voor buitensportaccommodaties wordt vastgesteld en gaat in per 1 januari 2021. De financiële effecten worden verwerkt in de begrotingswijziging van 2020.
Nij sportbelied Noardeast-Fryslân soarget foar ferdieldheid yn de ried.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat nei in lang en yntins debat ynstimd mei it nije buitensportakkommodaasjebelied. It foarstel, dat stribbet nei in lykweardige behanneling fan alle sportferienings, hat ta felle diskusjes en in amendemint liede dat úteinlik ferworpen waard.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waard it nije sportbelied fan de gemeente Noardeast-Fryslân besprutsen. It belied hat as doel in lykwichtige behanneling fan alle sportferienings, wêrby't de gemeente ferantwurdlik bliuwt foar grut ûnderhâld en renovaasje fan sportfjilden. Ferienings bliuwe it lyts grienûnderhâld dwaan. Der wurde nije hier- en gebrûkersoerienkomsten opsteld, en keunstgersfjilden wurde allinnich oanlein as natuergras net mooglik is. Alle opstallen op gemeentlike sportparken wurde oerdroegen oan de sportferienings, mei de notariële kosten foar rekken fan de gemeente.De fergadering begûn mei in ynspraak fan de hear Bosselaar, dy't namens de behearstichtingen syn soargen útspruts oer it proses en de kommunikaasje. "Wy fiele ús eins net serieus naam," sa sei Bosselaar. Hy kritysearre de gemeente foar it ûntbrekken fan transparânsje en de fragmentaryske ynformaasjeferstrekking.
Gemeentebelangen diende in amindemint yn, stipe troch de ELP en in pear oare partijen, dêr't yn opropen waard ta in nij foarstel mei dúdlike finansjele gegevens en mear oerlis mei de ferienings. "Wy wolle in nij stik krije dêr't alle gegevens yn steane dêr't wy no op herhelling om frege ha," sa sei frou Wiemenga fan Gemeentebelangen. It amindemint waard lykwols ôfwiisd nei in haadlike stimming.
Wethâlder De Graaf benadrukte dat it foarstel kaders stelt foar fierdere útwurking en dat der noch petearen plakfine sille mei de ferienings. "Wy sille earst kaders hawwe om't de dwang," ferklearre De Graaf. Hy beloofde foar 1 augustus mei in útfieringsplan te kommen dat de finansjele ûnderbouwing befettet.
Nettsjinsteande de ferdieldheid stimde de mearderheid fan de ried yn mei it foarstel. De motie fan de PvdA om de Friese Boys te stypjen by de oanlis fan in nij trainingsfjild waard ienstemmich oannommen. It debat toande de kompleksiteit fan it harmonisearjen fan sportbelied yn in fúzjegemeente, mar ek de belutsenheid fan de riedsleden by it wolwêzen fan de lokale sportferienings.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it nije buitensportakkommodaasjebelied. De gemeenteried wurdt frege om de beliedsútgongspunten fêst te stellen, dêr't elke feriening gelykweardich behannele wurdt. De gemeente bliuwt ferantwurdlik foar it grut ûnderhâld en renovaasje fan sportfjilden, wylst ferienings it lyts grienûnderhâld bliuwe dwaan. Der wurde nije hier- en gebrûkersoerienkomsten opsteld, en maatwurkôfspraken makke mei behearstichtingen oer deistich ûnderhâld. Keunstgersfjilden wurde allinnich oanlein as natuergras net mooglik is. Alle opstallen op gemeentlike sportparken wurde oerdroegen oan de sportferienings, mei notariële kosten foar rekken fan de gemeente. Der wurdt in ienmalige bydrage fan € 25.000 foar notariële kosten en € 50.000 foar in subsydzjeregeling foar it fernijen fan opstallen beskikber steld. It nije tarivenbelied foar buitensportakkommodaasjes wurdt fêststeld en giet yn per 1 jannewaris 2021. De finansjele effekten wurde ferwurke yn de begrotingswiziging fan 2020.
-
Brief Beheersstichtingen van de sportaccommodaties in Blije, Burdaard, Ferwert en Marrum inzake Raadsvoorstel Uitgangspunten buitensportaccommodatiebeleid - avg.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel ‘Uitgangspunten buitensportaccommodatiebeleid’". Het voorstel betreft het beleid voor buitensportaccommodaties in de gemeente Noardeast-Fryslân. De beheersstichtingen van sportaccommodaties in Blije, Burdaard, Ferwert en Marrum uiten hun teleurstelling over het gebrek aan betrokkenheid en overleg vanuit de gemeente. Ze vragen om uitstel van de besluitvorming, voortzetting van de huidige subsidies in 2021, en inhoudelijk overleg om tot maatwerkoplossingen te komen. Ze benadrukken dat de financiële consequenties voor zowel de gemeente als de stichtingen onduidelijk zijn en pleiten voor een nieuw raadsvoorstel in 2021.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt onvolledig, vooral op het gebied van financiële consequenties en participatie. Er is geen duidelijke analyse van de kosten en de impact op de betrokken stichtingen en verenigingen. Ook ontbreekt er een gedetailleerd participatieproces.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel beoordelen, rekening houdend met de zorgen van de beheersstichtingen. Ze moeten beslissen of ze de besluitvorming uitstellen en de huidige subsidies voortzetten, zoals gevraagd door de stichtingen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen harmonisatie van het beleid of maatwerk voor de verschillende dorpen. Ze moeten ook beslissen over de voortzetting van subsidies en de betrokkenheid van stichtingen in het beleidsproces.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn inconsequenties, vooral in de financiële onderbouwing en de participatie van betrokken partijen.
Besluit voor de raad:
De raad moet beslissen of ze de besluitvorming uitstellen en de huidige subsidies voortzetten, zoals gevraagd door de stichtingen, en of ze een nieuw voorstel in 2021 willen.
Participatie:
Het voorstel geeft aan dat de participatie van de beheersstichtingen onvoldoende is geweest. Er is behoefte aan meer inhoudelijk overleg en betrokkenheid bij het formuleren van beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn onduidelijk. Er is geen gedetailleerde analyse van de kosten voor de gemeente en de stichtingen. Het voorstel suggereert dat er mogelijk een extra financiële last voor de gemeente kan ontstaan, maar dit is niet concreet uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Buitensportaccommodatiebeleid Beheersstichtingen Communicatie Participatie Financiële consequenties Onderhoud Maatwerk Harmonisatie Subsidies RenovatiesVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Uitgangspunten Buitensportaccommodatiebeleid
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Uitgangspunten buitensportaccommodatiebeleid" van de gemeente Noardeast-Fryslân. Het doel is om een gelijkwaardige behandeling van sportverenigingen te waarborgen door het vaststellen van beleidsuitgangspunten voor buitensportaccommodaties. De gemeente blijft verantwoordelijk voor groot onderhoud en renovatie, terwijl verenigingen klein onderhoud uitvoeren. Kunstgrasvelden worden alleen aangelegd bij noodzaak. Opstallen worden overgedragen aan verenigingen, met een eenmalige gemeentelijke bijdrage voor notariële kosten. Er wordt een subsidieregeling voor vernieuwen van opstallen geïntroduceerd. Nieuwe huur- en gebruiksovereenkomsten worden opgesteld, en een nieuw tarievenbeleid wordt ingevoerd.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke uitgangspunten en financiële implicaties. Het bevat echter weinig details over de langetermijnimpact op duurzaamheid en participatie.
Rol van de Raad:
De raad moet de beleidsuitgangspunten vaststellen, financiële middelen goedkeuren en toezicht houden op de uitvoering van het beleid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de mate van financiële ondersteuning aan sportverenigingen, de verantwoordelijkheid voor onderhoud en de voorwaarden voor aanleg van kunstgrasvelden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het bevat specifieke doelen en tijdsgebonden afspraken (bijv. ondertekening van overeenkomsten voor 1 augustus 2021). Er zijn geen duidelijke meetbare criteria voor succes en geen expliciete aandacht voor duurzaamheid.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de beleidsuitgangspunten, financiële bijdragen en het tarievenbeleid goed te keuren.
Participatie:
Er is overleg geweest met verenigingen en beheersstichtingen, maar het voorstel vermeldt niet hoe participatie verder wordt bevorderd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt beperkt behandeld; kunstgrasvelden worden alleen bij noodzaak aangelegd, maar er is geen bredere duurzaamheidsstrategie.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een eenmalige bijdrage van € 75.000 vanuit de Algemene Reserve voor notariële kosten en de subsidieregeling. Structurele kosten van € 25.000 per jaar worden vanaf 2022 verwacht. De financiële dekking komt uit de Algemene Reserve, maar er is zorg over de druk op de gemeentelijke financiën.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Buitensportaccommodatiebeleid Sportveldenbeheer Buitensportverenigingen Beheersstichtingen Kunstgrasvelden Opstallen Subsidieregeling Tarievenbeleid Algemene Reserve Notariële kostenVerfijning van de zoekopdracht:
-
niet aangenomen - Amendement Sportaccommodatiebeleid (GBNF, ELP-NEF, ALL en PvdA).docx.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement "Uitgangspunten buitensportaccommodatiebeleid" richt zich op het verbeteren van de communicatie en participatie bij het vaststellen van beleid voor buitensportaccommodaties in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het stelt voor om het beleid pas vast te stellen na overleg met lokale verenigingen en om de financiële implicaties duidelijk te maken door een vergelijking van kosten tussen de gemeente en beheersstichtingen. Het amendement benadrukt de noodzaak van transparantie en betrokkenheid van maatschappelijke instanties.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is redelijk volledig in zijn eisen voor betere communicatie, participatie en financiële transparantie. Het mist echter specifieke details over hoe deze doelen precies bereikt moeten worden.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en beslissen of de voorgestelde wijzigingen in het proces van beleidsvorming worden doorgevoerd. De raad heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een transparant en participatief besluitvormingsproces.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het huidige voorstel en het amendement dat meer participatie en financiële transparantie eist. Dit vraagt om een afweging tussen snelheid van besluitvorming en de kwaliteit van het proces.
SMART en Inconsistenties:
Het amendement is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Het mist specifieke tijdlijnen en meetbare doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoeringseisen zijn vaag.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of het amendement wordt aangenomen of afgewezen. In dit geval is het amendement niet aangenomen.
Participatie:
Het amendement benadrukt het belang van participatie door te eisen dat verenigingen betrokken worden bij de beleidsvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een onderwerp in het amendement.
Financiële gevolgen:
Het amendement vraagt om een financiële vergelijking tussen gemeentelijke kosten en kosten van beheersstichtingen, maar biedt geen specifieke financiële dekking of gevolgen. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de kostenstructuur.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Buitensportaccommodatiebeleid Verenigingen Maatwerk Kostenvergelijking Communicatie Vrijwilligers Bestuurlijk functioneren Maatschappelijke betrokkenheid Harmonisatie VerslagleggingVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
Inspreker Raad
Inspreker Raad
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
K.C. Merkus
K.C. Merkus
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD
D. Ferwerda - VVD
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.m. Klinkenberg
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J. Talsma
J. Talsma
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
D. Ferwerda - VVD
D. Ferwerda - VVD
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.g. Kramer
A.j. Soepboer
A.j. Soepboer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.m. Klinkenberg
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B.h. Wijbenga
B.h. Wijbenga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J. Talsma
J. Talsma
J.g. Kramer
J.g. Kramer
E. Vellinga
E. Vellinga
J.g. Kramer
J.g. Kramer
F. Reitsma-hazelhoff
F. Reitsma-hazelhoff
J.g. Kramer
J.g. Kramer
P. De Graaf
P. De Graaf
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Adj.griffiermw.t. Toren
Adj.griffiermw.t. Toren
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
00:09:36 - 00:17:03 - 00:17:03 - 00:17:05 - 00:17:05 - 00:17:33 - 00:17:33 - 00:17:41 - 00:17:41 - 00:24:42 - 00:24:42 - 00:27:08 - 00:27:08 - 00:30:26 - 00:30:26 - 00:34:00 - 00:34:00 - 00:35:18 - 00:35:18 - 00:40:39 - 00:40:39 - 00:49:15 - 00:49:15 - 00:54:28 - 00:54:28 - 00:59:40 - 00:59:40 - 01:08:22 - 01:08:22 - 01:18:29 - 01:18:29 - 01:20:09 - 01:20:09 - 01:22:06 - 01:22:06 - 01:22:39 - 01:22:39 - 01:24:32 - 01:24:32 - 01:28:10 - 01:28:10 - 01:28:13 - 01:28:13 - 01:28:14 - 01:28:14 - 01:29:37 - 01:29:37 - 01:30:45 - 01:30:45 - 01:33:37 - 01:33:37 - 01:34:16 - 01:34:16 - 01:34:39 - 01:34:39 - 01:35:37 - 01:35:37 - 01:37:45 - 01:37:45 - 01:37:58 - 01:37:58 - 01:41:51 - 01:41:51 - 01:42:45 - 01:42:45 - 01:43:24 - 01:43:24 - 01:44:02 - 01:44:02 - 01:44:57 - 01:44:57 - 01:46:30 - 01:46:30 - 01:47:11 - 01:47:11 - 01:49:08 - 01:49:08 - 01:50:18 - 01:50:18 - 01:53:20 - 01:53:20 - 01:53:28 - 01:53:28 - 01:54:11 - 01:54:11 - 01:54:29 - 01:54:29 - 01:57:17 - 01:57:17 - 01:57:43 - 01:57:43 - 02:06:00 - 02:06:00 - 02:07:16 - 02:07:16 - 02:07:46 - 02:07:46 - 02:08:13 - 02:08:13 - 02:09:09 - 02:09:09 - 02:09:44 - 02:09:44 - 02:12:45 - 02:12:45
Agendapunt 7 Inspraakrijp verklaren 'Beleidskader Zonne-energie 2020 Noardeast-Fryslân'
Gemeente Noardeast-Fryslân zet stap naar duurzame toekomst met zonne-energiebeleid
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met het inspraakrijp verklaren van het 'Beleidskader Zonne-energie 2020'. Dit beleidskader is een belangrijke stap in de richting van een duurzame samenleving door de opwekking van zonne-energie te bevorderen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel om het beleidskader voor zonne-energie inspraakrijp te verklaren, uitgebreid besproken. Het beleidskader, dat een zonne-energieopgave voor 2025 en 2050 bevat, werd na een participatietraject met inwoners, stakeholders en de provincie aangepast. De raad werd geadviseerd om in te stemmen met het beleidskader en een zienswijze in te dienen bij de provincie over de ontwerpwijziging van de Verordening Romte (zon).Wethouder Van der Meer opende de discussie met een opmerkelijke mededeling: "Helaas is er iets misgegaan met de zienswijze naar de provincie. Deze is al verstuurd zonder dat we daar vanavond nog over kunnen stemmen." Dit leidde tot enige verwarring en vragen vanuit de raad.
De heer Lammering van Groen NOF benadrukte het belang van een breed plan voor duurzame energie: "Windenergie kan hand in hand gaan met zonne-energie. We moeten kijken naar een totaalplan." Hij pleitte ook voor het meenemen van biodiversiteit in de plannen voor zonneparken.
Mevrouw Klinkenberg van Actief Links Lokaal uitte haar zorgen over het gebrek aan inspraak: "Het draagvlak was heel mager. We stemmen in met het voorstel, maar met de kanttekening dat de inspraak onvoldoende was."
De ELP diende een amendement in om het besluit niet inspraakrijp te verklaren, maar dit werd verworpen. "Wij kunnen niet instemmen met zonneparken op landbouwgrond," aldus de heer Talsma van de ELP.
De ChristenUnie en het CDA spraken hun steun uit voor het voorstel, waarbij de ChristenUnie benadrukte dat de zonneladder zorgvuldig gevolgd moet worden. "Zolang alle beschikbare daken niet vol liggen, gaan we niet over naar een volgende trede," aldus de heer Dekkema van de ChristenUnie.
De FNP diende een motie in om bij netwerkbeheerders capaciteit te reserveren voor mienskipsinitiatieven. Hoewel de wethouder aangaf dat dit wettelijk niet mogelijk is, zegde ze toe de kwestie mee te nemen naar de VFG.
Na een uitgebreide discussie stemde de meerderheid van de raad in met het inspraakrijp verklaren van het beleidskader. De wethouder beloofde extra aandacht te besteden aan de inspraakprocedure, gezien de feestdagen die eraan komen.
Met deze stap zet Noardeast-Fryslân een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst, waarbij zonne-energie een centrale rol speelt in de energietransitie van de gemeente.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft het inspraakrijp verklaren van het 'Beleidskader Zonne-energie 2020'. Dit beleidskader is ontwikkeld om bij te dragen aan een duurzame samenleving door zonne-energieopwekking in de gemeente te bevorderen. Het kader bevat een zonne-energieopgave voor 2025 en 2050, een Zonneladder voor locatiebeoordeling, een visiekaart, een landschappelijk beoordelingskader en richtlijnen voor proces- en financiële participatie. Na een participatietraject met inwoners, stakeholders en de provincie, is het conceptbeleidskader aangepast. De raad wordt geadviseerd om in te stemmen met het beleidskader en een zienswijze in te dienen bij de provincie over de ontwerpwijziging van de Verordening Romte (zon). Het besluit omvat het goedkeuren van het beleidskader, het inspraakrijp verklaren ervan en het indienen van de zienswijze bij de provincie.
Gemeente Noardeast-Fryslân set stêd nei duorsume takomst mei sinne-enerzjybelied
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei it útspraakryp ferklearjen fan it 'Beliedskader Sinne-enerzjy 2020'. Dit beliedskader is in wichtige stap yn 'e rjochting fan in duorsume mienskip troch de produksje fan sinne-enerzjy te befoarderjen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering fan ôfrûne wike waard it foarstel om it beliedskader foar sinne-enerzjy ynspraakryp te ferklearjen, útwreide besprutsen. It beliedskader, dat in sinne-enerzjy-opjefte foar 2025 en 2050 befettet, waard nei in partisipaasjetraject mei ynwenners, belanghawwenden en de provinsje oanpast. De ried waard oanrieden om yn te stimmen mei it beliedskader en in sichtwize yn te tsjinjen by de provinsje oer de ûntwerpwiziging fan de Ferordening Romte (sinne).Wethâlder Van der Meer iepene de diskusje mei in opmerklike meidieling: "Helaas is der wat misgien mei de sichtwize nei de provinsje. Dy is al fersûn sûnder dat wy dêrjûn noch oer stimme kinne." Dit liede ta wat ferwarring en fragen fanút de ried.
De hear Lammering fan Groen NOF benadrukte it belang fan in breed plan foar duorsume enerzjy: "Wynenerzjy kin hân yn hân gean mei sinne-enerzjy. Wy moatte sjen nei in totaalplan." Hy pleite ek foar it meitsjen fan biodiversiteit yn de plannen foar sinneperken.
Frou Klinkenberg fan Actief Links Lokaal út har soargen oer it gebrek oan ynspraak: "It draachflak wie tige min. Wy stimme yn mei it foarstel, mar mei de kanttekening dat de ynspraak ûnvoldwaan wie."
De ELP diende in amendemint yn om it beslút net ynspraakryp te ferklearjen, mar dat waard ôfwiisd. "Wy kinne net ynstimme mei sinneperken op lânbougrûn," sa sei de hear Talsma fan de ELP.
De ChristenUnie en it CDA sprutsen har stipe út foar it foarstel, dêr't de ChristenUnie benadrukte dat de sinneladder soarchfâldich folge wurde moat. "Safolle't alle beskikbere dakken net fol lizze, geane wy net oer nei in folgjende trede," sa sei de hear Dekkema fan de ChristenUnie.
De FNP diende in motie yn om by netwurkbehearders kapasiteit te reservearjen foar mienskipsynisjativen. Alhoewol't de wethâlder oanjoech dat dit wettelik net mooglik is, sei se ta de kwestje mei te nimmen nei de VFG.
Nei in útwreide diskusje stimde de mearderheid fan de ried yn mei it ynspraakryp ferklearjen fan it beliedskader. De wethâlder beloofde ekstra omtinken te jaan oan de ynspraakproseduere, sjoen de feestdagen dy't der oankomme.
Mei dizze stap set Noardeast-Fryslân in wichtige stap rjochting in duorsumere takomst, dêr't sinne-enerzjy in sintrale rol spilet yn de enerzjetransysje fan de gemeente.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it ynspraakryp ferklearjen fan it 'Beliedskader Sinne-enerzjy 2020'. Dit beliedskader is ûntwikkele om by te dragen oan in duorsume mienskip troch it befoarderjen fan sinne-enerzjy-opwekking yn de gemeente. It kader befettet in sinne-enerzjy-útdaging foar 2025 en 2050, in Sinne-lear foar lokaasjebesprekking, in fyzjekaart, in lânskiplik beoardielingskader en rjochlinen foar proses- en finansjele dielnimming. Nei in partisipaasjetraject mei ynwenners, belanghawwenden en de provinsje is it konseptbeliedskader oanpast. De ried wurdt oanrieden om yn te stimmen mei it beliedskader en in sjenwize yn te tsjinjen by de provinsje oer de ûntwerpwiziging fan de Ferordening Romte (sinne). It beslút behelst it goedkarjen fan it beliedskader, it ynspraakryp ferklearjen dêrfan en it yntsjinjen fan de sjenwize by de provinsje.
-
210324 Collegebrief aan raad Motie FNP CU - Reserveren voor netcapaciteit voor Mienskipsinitiatieven.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heet "Reserveren netcapaciteit voor Mienskipsinitiatieven". Het doel van de motie is om te onderzoeken of een deel van de netcapaciteit gereserveerd kan worden voor lokale gemeenschapsinitiatieven (Mienskipsinitiatieven) op het gebied van zonne-energie. Uit gesprekken met netbeheerder Liander blijkt dat de huidige wetgeving dit niet toestaat. Daarom roept de motie op om deze beperking onder de aandacht te brengen bij de regering via de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het college heeft een brief gestuurd naar de VFG om dit te bepleiten, waarmee de motie als uitgevoerd wordt beschouwd.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de zin dat het de stappen beschrijft die zijn genomen om het probleem aan te kaarten. Echter, het biedt geen concrete oplossingen of vervolgstappen indien de wettelijke beperkingen niet worden opgeheven.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om toezicht te houden op de uitvoering van de motie en om te beoordelen of de stappen die het college heeft genomen voldoende zijn. De raad kan ook besluiten om verdere actie te ondernemen als de huidige aanpak niet tot het gewenste resultaat leidt.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze tevreden zijn met de huidige aanpak of dat ze verdere stappen willen ondernemen om de wettelijke beperkingen aan te vechten. Ze moeten ook overwegen of ze andere strategieën willen verkennen om Mienskipsinitiatieven te ondersteunen.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke doelen of tijdlijnen bevat voor het bereiken van de gewenste uitkomst. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid is afhankelijk van externe factoren zoals wetgeving.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze de uitvoering van de motie als voldoende beschouwen of dat ze verdere actie willen ondernemen.
Participatie:
De motie impliceert participatie door Mienskipsinitiatieven te ondersteunen, maar er is geen directe betrokkenheid van de gemeenschap in de uitvoering van de motie zelf.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien de motie gericht is op het bevorderen van zonne-energieprojecten, wat bijdraagt aan duurzame energieoplossingen.
Financiële gevolgen:
De motie zelf heeft geen directe financiële gevolgen, aangezien het voornamelijk om beleidsbeïnvloeding gaat. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele toekomstige kosten gedekt zouden worden als de wetgeving verandert en er daadwerkelijk netcapaciteit gereserveerd kan worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Motie Netcapaciteit Mienskipsinitiatieven Beleidskader zonne-energie Liander Wetgeving Regering VFG/VNG College van burgemeester en wethouders UitvoeringVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie:
Titel en samenvatting:
Het voorstel heet "Inspraakrijp verklaren beleidskader Zonne-energie 2020 Noardeast-Fryslân". Het beoogt een beleidskader te ontwikkelen voor zonne-energieopwekking in de gemeente Noardeast-Fryslân, met doelen voor 2025 en 2050. Het kader omvat een Zonneladder, visiekaart, landschappelijk beoordelingskader en uitgangspunten voor participatie. Na een participatietraject met inwoners en stakeholders, wordt de raad gevraagd in te stemmen met het conceptbeleidskader en een zienswijze richting de provincie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat duidelijke doelen, een participatietraject en een zienswijze richting de provincie. Echter, meer gedetailleerde financiële informatie zou de volledigheid verbeteren.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met het conceptbeleidskader, het inspraakrijp verklaren en de zienswijze aan de provincie goedkeuren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de mate van ambitie in zonne-energieopwekking, de balans tussen landschaps- en landbouwbelangen, en de mate van participatie die vereist is.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is deels SMART: het heeft specifieke doelen en een tijdsframe, maar mist meetbare criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de financiële dekking is onduidelijk.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het conceptbeleidskader goed te keuren, het inspraakrijp te verklaren en de zienswijze aan de provincie te verzenden.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie via raadpleging van inwoners en stakeholders en verplicht proces- en financiële participatie bij zonne-energieprojecten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema, met de focus op zonne-energie als bijdrage aan een duurzame samenleving.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen genoemd, wat een zwakte in het voorstel is.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beleidskader Zonne-energie Zonneladder Participatietraject Visiekaart Landschappelijk beoordelingskader Proces- en financiële participatie Meervoudig ruimtegebruik Netcapaciteit Provinciale Verordening Romte SinnetafelVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Moasje nei oanlieding fan agindapunt nû. 7 yn de riedsgearkomste fan tongersdei 3 desimber 2020
Samenvatting: De motie richt zich op het onderzoeken van mogelijkheden om ruimte te creëren voor gemeenschapsinitiatieven op het elektriciteitsnetwerk in de gemeente Noardeast-Fryslân. Gezien de beperkte capaciteit van het netwerk en de dominantie van commerciële partijen, worden gemeenschapsinitiatieven vaak achtergesteld. De motie roept het college op om bij netwerkbeheerders te onderzoeken of een percentage van de capaciteit kan worden gereserveerd voor toekomstige gemeenschapsinitiatieven. Indien dit wettelijk niet mogelijk is, moet de kwestie via de VFG/VNG aan de regering worden voorgelegd.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het identificeert het probleem, de oorzaken en de gevolgen voor gemeenschapsinitiatieven. Het biedt ook een duidelijke oproep tot actie voor het college.
Rol van de Raad
De raad speelt een faciliterende en sturende rol door het college op te roepen om actie te ondernemen en de belangen van gemeenschapsinitiatieven te behartigen.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de motie, die gemeenschapsinitiatieven bevordert, of het handhaven van de status quo waarin commerciële partijen domineren.
SMART-Analyse en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en relevant, maar mist concrete meetbare doelen en een tijdsgebonden kader. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de voorgestelde acties is afhankelijk van externe factoren zoals wetgeving.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de motie al dan niet aan te nemen. In dit geval is de motie aangenomen.
Participatie
De motie benadrukt het belang van participatie door gemeenschapsinitiatieven en roept op tot een eerlijke verdeling van netwerkcapaciteit.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien de motie betrekking heeft op de energietransitie en het bevorderen van lokale duurzame energieprojecten.
Financiële Gevolgen
De motie zelf heeft geen directe financiële gevolgen, maar de uitvoering ervan kan leiden tot kosten voor onderzoek en mogelijke aanpassingen in het netwerkbeheer. Er wordt niet specifiek aangegeven hoe deze kosten gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Elektrisiteitsnetwerk Mienskipsinisjativen Kapaciteit Netwurkbehearders Enerzjytransysje Boargerinisjativen Sinnepanielen Fasilitearjende rol Kommersjele partijen ReservearjenVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
E. Hanemaaijer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
J. Talsma
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
B. Visser
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie
J.g. Kramer
R. Slijver
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP
J.g. Kramer
W. Van Der Veen
J.g. Kramer
E. Hanemaaijer
J.g. Kramer
J.H. Lammering - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J.m. Klinkenberg
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
J. Talsma
J.g. Kramer
P.l. Braaksma
J.g. Kramer
J. Dekkema - ChristenUnie
J.g. Kramer
B. Koonstra - FNP
J.g. Kramer
E. Hanemaaijer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
B. Visser -
R. Slijver -
W. Van Der Veen -
Agendapunt 8 Privacyverordening
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van een nieuwe Privacyverordening voor de gemeente Noardeast-Fryslân, aangezien het bestaande privacybeleid van de voormalige DDFK-gemeenten per 31 december 2020 zijn rechtskracht verliest. De gemeenteraad besluit de nieuwe verordening vast te stellen, die inhoudelijk gelijk is aan de eerdere verordeningen uit 2018. Het college heeft op 3 november 2020 al een privacybeleid vastgesteld dat verder uitgewerkt zal worden. In 2021 kunnen er wijzigingen nodig zijn in de rollen en verantwoordelijkheden omtrent gegevensbescherming vanwege veranderingen in de hoofdstructuur van de gemeente. Het doel van de verordening is om een open, transparant en integer bestuur te waarborgen. Het niet vaststellen van een passend gegevensbeschermingsbeleid zou in strijd zijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Er zijn geen financiële of communicatieaspecten van toepassing. Bijlagen bij het voorstel zijn het raadsbesluit en het vastgestelde privacybeleid.
Samenvatting
It riedsfoarstel hat betrekking op it fêststellen fan in nije Privacyferoardening foar de gemeente Noardeast-Fryslân, om't it besteande privacybelied fan de eardere DDFK-gemeenten per 31 desimber 2020 syn rjochtsgeldigheid ferliest. De gemeenteried beslút de nije feroardening fêst te stellen, dy't ynhâldlik itselde is as de eardere feroardeningen út 2018. It kolleezje hat op 3 novimber 2020 al in privacybelied fêststeld dat fierder útwurke wurde sil. Yn 2021 kinne der feroaringen nedich wêze yn de rollen en ferantwurdlikheden oangeande gegegegevensbeskerming fanwegen feroaringen yn de haadstruktuer fan de gemeente. It doel fan de feroardening is om in iepen, trochskynend en integer bestjoer te wierborken. It net fêststellen fan in passend gegevensbeskermingsbelied soe yn striid wêze mei de Algemene Feroardening Gegevensbeskerming. Der binne gjin finansjele of kommunikaasjekanten fan tapassing. Bylagen by it foarstel binne it riedsbeslút en it fêststelde privacybelied.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Privacyverordening gemeente Noardeast-Fryslân". Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuwe privacyverordening voor de gemeente Noardeast-Fryslân, aangezien het bestaande privacybeleid van de voormalige DDFK-gemeenten zijn rechtskracht verliest per 31 december 2020. De nieuwe verordening is inhoudelijk identiek aan de eerdere verordeningen en legt de basis voor het gemeentelijke privacybeleid, dat verder door het college wordt uitgewerkt. In 2021 kunnen er wijzigingen plaatsvinden in de rollen en verantwoordelijkheden met betrekking tot gegevensbescherming, afhankelijk van de nieuwe hoofdstructuur van de gemeente.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de noodzaak en de inhoud van de nieuwe privacyverordening beschrijft. Het biedt echter weinig detail over de specifieke inhoud van de verordening zelf en de eventuele veranderingen die in 2021 kunnen optreden.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om de voorgestelde privacyverordening vast te stellen. Dit is een formele stap die nodig is om te voldoen aan wettelijke verplichtingen en om de basis te leggen voor het gemeentelijke privacybeleid.
Politieke Keuzes:
De belangrijkste politieke keuze betreft de vaststelling van een verordening die identiek is aan de eerdere verordeningen. De raad moet beslissen of dit voldoende is of dat er behoefte is aan verdere aanpassingen of verduidelijkingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, aangezien het een duidelijke deadline heeft (31 december 2020). Het is echter niet volledig meetbaar of realistisch, omdat het geen specifieke doelen of evaluatiecriteria bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de toekomstige wijzigingen in 2021 zijn nog vaag.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Privacyverordening voor de gemeente Noardeast-Fryslân vast te stellen.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel. Dit kan een gemiste kans zijn om burgers te betrekken bij het privacybeleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op privacy en gegevensbescherming.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, zoals aangegeven in het document. Er is ook geen informatie over hoe eventuele kosten zouden worden gedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Privacyverordening Privacybeleid Gegevensbescherming Wet ARHI DDFK-gemeenten Hoofdstructuur Verbeteragenda Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Evaluatie AanpassingVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 9 Vaststellen Verordening doelmatigheid Participatiewet, IOAW en IOAZ 2020
Gemeente Noardeast-Fryslân stemt in met nieuwe verordening: "Een stap naar eenvoud"
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de vaststelling van de Verordening doelmatigheid Participatiewet, IOAW en IOAZ 2020. Deze stap is noodzakelijk vanwege de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. en zorgt voor een harmonisatie van de regelgeving.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van de Verordening doelmatigheid Participatiewet, IOAW en IOAZ 2020. Door de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. is harmonisatie van regelgeving noodzakelijk. De huidige Participatieverordening en Verordening Tegenprestatie worden juridisch aangepast zonder inhoudelijke wijzigingen, met een herziening gepland voor 2021. De verordeningen worden samengevoegd voor eenvoudiger toegang voor inwoners. De verordening moet voldoen aan wettelijke eisen, zoals het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. De gemeenteraad moet regels vaststellen voor voorzieningen zoals persoonlijke ondersteuning en scholing. De verordening treedt in werking op 1 januari 2021. Het niet vaststellen zou leiden tot het vervallen van de regels. De Participatieraad Sociaal Domein heeft positief advies gegeven.
Gemeente Noardeast-Fryslân stimt yn mei nije feroardening: "In stap nei ienfâld"
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei it fêststellen fan de Ferordening doelmatigens Participatiewet, IOAW en IOAZ 2020. Dizze stap is needsaaklik fanwege de herynstelling fan de gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân c.a. en soarget foar in harmonisaasje fan de regeljouwing.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan de Ferordening doelmatigheid Participatiewet, IOAW en IOAZ 2020. Troch de herynjouwing fan de gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân c.a. is harmonisaasje fan regeljouwing needsaaklik. De hjoeddeiske Participaasjeferoardering en Ferordening Tegenprestaasje wurde juridysk oanpast sûnder ynhâldlike feroarings, mei in herzjenning pland foar 2021. De ferordeningen wurde gearfette foar makliker tagong foar ynwenners. De ferordening moat foldwaan oan wetlike easken, lykas it VN-ferdrach oer de rjochten fan persoanen mei in handicap. De gemeenteried moat regels fêststelle foar foarsjennings lykas persoanlike stipe en skoalle. De ferordening giet yn op 1 jannewaris 2021. It net fêststellen soe liede ta it ferdwinen fan de regels. De Participaasjeried Sociaal Domein hat in posityf advys jûn.
-
Raadsvoorstel Vaststellen Verordening doelmatigheid Participatiewet, IOAW en IOAZ 2020.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststellen Verordening doelmatigheid Participatiewet, IOAW en IOAZ 2020". Het voorstel beoogt de harmonisatie van gemeentelijke regelgeving na de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. tot de gemeente Noardeast-Fryslân. De bestaande Participatieverordening en Verordening Tegenprestatie worden samengevoegd en aangepast aan juridische kwaliteitseisen zonder inhoudelijke wijzigingen. Dit is noodzakelijk vanwege de wettelijke verplichting tot harmonisatie binnen twee jaar na herindeling. In 2021 zal een inhoudelijk aangepast plan worden gepresenteerd. De samenvoeging maakt regelgeving toegankelijker voor inwoners en uitvoerders.
Oordeel over volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de noodzakelijke juridische aanpassingen en samenvoegingen van verordeningen behandelt. Het biedt echter geen inhoudelijke vernieuwingen of verbeteringen, wat in een later stadium gepland is.
Rol van de raad:
De raad moet de voorgestelde verordening vaststellen, zodat deze per 1 januari 2021 in werking kan treden. Dit is essentieel om te voldoen aan de wettelijke harmonisatie-eisen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen om de verordening vast te stellen zonder inhoudelijke wijzigingen, met het vooruitzicht dat er in 2021 een inhoudelijk aangepast plan komt.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische doelen op inhoudelijk vlak, aangezien de inhoudelijke aanpassingen pas later worden behandeld. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in de juridische aanpassingen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de verordening vast te stellen en deze per 1 januari 2021 in werking te laten treden.
Participatie:
De Participatieraad Sociaal Domein is om advies gevraagd en heeft ingestemd met het voorstel, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen of wijzigingen in de begroting aangegeven in het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Harmonisatie Participatiewet Verordening Tegenprestatie Doelmatigheid Rechtmatigheid Participatie IOAW IOAZ Persoonlijke ondersteuningVerfijning van de zoekopdracht: