20-06-2024 It Beslút
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 9 Wijziging Gemeenschappelijke regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân
Gemeente Noardeast-Fryslân stemt in met wijziging Mobiliteitsbureau
In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân ingestemd met een wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling voor het Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân. Deze aanpassing is noodzakelijk vanwege veranderingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Het voorstel om geen zienswijze in te dienen op het ontwerp wijzigingsbesluit werd met een meerderheid aangenomen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling voor de Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân. Deze wijziging is noodzakelijk vanwege aanpassingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Het voorstel is om geen zienswijze in te dienen op het ontwerp wijzigingsbesluit. De wijzigingen betreffen onder andere participatie, informatieplicht, begroting, jaarrekening, uittreding en evaluatie. Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeentelijke begroting van 2024. Het proces vereist eerst een zienswijzeprocedure en daarna een toestemmingsprocedure. De wijziging moet voor 1 juli 2024 worden vastgesteld en gepubliceerd, maar het Mobiliteitsbureau heeft mogelijk geen rekening gehouden met het nieuwe proces. Er zijn geen risico's verbonden aan dit voorstel. Na besluitvorming worden de zienswijzen verwerkt en volgt eventuele communicatie door het Mobiliteitsbureau Jobinder. Participatie is niet van toepassing op dit voorstel.
Gemeente Noardeast-Fryslân stimt yn mei feroaring fan Mobiliteitsbureau.
Yn in libbich debat hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân ynstimd mei in feroaring fan de Gemeenschappelijke Regeling foar it Mobiliteitsbureau Noardeast Fryslân. Dizze oanpassing is needsaaklik fanwege feroaringen yn de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). It foarstel om gjin miening yn te tsjinjen op it ûntwerp feroaringsbeslút waard mei in mearderheid oannommen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân behellet in feroaring fan de Gemeenschappelijke Regeling foar de Bedriuwsfoeringorganisaasje Mobiliteitsbureau Noardeast Fryslân. Dizze feroaring is needsaaklik fanwege oanpassingen yn de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). It foarstel is om gjin miening yntsjinje op it ûntwerp feroaringsbeslút. De feroaringen hawwe ûnder oaren betrekking op partisipaasje, ynformaasjeplicht, begrutting, jierrekken, úttreding en evaluasje. Der binne gjin finansjele gefolgen foar de gemeentlike begrutting fan 2024. It proses freget earst in mieningsproseduere en dêrnei in tastimmingproseduere. De feroaring moat foar 1 july 2024 fêststeld en publisearre wurde, mar it Mobiliteitsbureau hat mooglik gjin rekken holden mei it nije proses. Der binne gjin risiko's ferbûn oan dit foarstel. Nei beslútvorming wurde de mieningen ferwurke en folget eventuele kommunikaasje troch it Mobiliteitsbureau Jobinder. Partisipaasje is net fan tapassing op dit foarstel.
-
Raadsvoorstel Wijziging Gemeenschappelijke regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Ontwerp Wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân". Het doel is om de gemeenschappelijke regeling aan te passen aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De wijzigingen betreffen onder andere participatie, informatieplicht, begrotings- en jaarrekeningtermijnen, en uittredingsvoorwaarden. Het voorstel is om geen zienswijze in te dienen, aangezien de wijzigingen voornamelijk wettelijk verplicht zijn en geen financiële gevolgen hebben voor de gemeente Noardeast-Fryslân.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke wijzigingen beschrijft die voortvloeien uit de gewijzigde Wgr. Het bevat gedetailleerde informatie over de aanpassingen en de redenen daarvoor.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om een zienswijze in te dienen over het wijzigingsbesluit. In dit geval wordt voorgesteld om geen zienswijze in te dienen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het voorstel om geen zienswijze in te dienen. Dit is een politieke keuze die afhangt van de beoordeling of de wijzigingen voldoende recht doen aan de belangen van de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, aangezien het een wettelijke verplichting betreft die voor 1 juli 2024 moet worden vastgesteld. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is een risico dat de publicatie na de deadline plaatsvindt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om al dan niet een zienswijze in te dienen op het wijzigingsbesluit. Het voorstel is om geen zienswijze in te dienen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er geen aparte vorm van participatie wordt toegevoegd, omdat participatie al is voorzien via bestaande gemeentelijke participatieraden en de Stichting ROCOV Fryslân.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen voor de begroting van de gemeente Noardeast-Fryslân als gevolg van dit wijzigingsbesluit.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân Gemeenschappelijke regeling Zienswijzeprocedure Begrotingswijziging Overheidsparticipatie Actieve informatieplicht Jaarrekening Uittredingsbepaling EvaluatieVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 13 Vaststelling bestemmingsplan ‘Dokkum - Fonteinslanden’
Nieuwe Wijkplannen in Dokkum: Fonteinslanden Krijgt Groene Lichten
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan voor de wijk Fonteinslanden in Dokkum. Dit plan maakt de weg vrij voor de herbouw van 84 woningen door Thús Wonen, ondanks eerdere beperkingen in het bestaande bestemmingsplan.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het bestemmingsplan 'Dokkum - Fonteinslanden'. Dit plan maakt deel uit van de wijkvernieuwing in de wijk Fonteinslanden, waar Thús Wonen 84 woningen wil herbouwen. Het huidige bestemmingsplan 'Dokkum Regiostad' staat deze ontwikkeling niet volledig toe, omdat de oriëntatie en hoogte van de nieuwe woningen afwijken van de bestaande regels. Het nieuwe bestemmingsplan, dat van 7 december 2023 tot 18 januari 2024 ter inzage heeft gelegen zonder dat er zienswijzen zijn ingediend, maakt de herbouw mogelijk. Er is geen exploitatieplan nodig vanwege een bestaande anterieure exploitatieovereenkomst. Na vaststelling van het plan worden de stukken ter inzage gelegd voor beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeente heeft afspraken gemaakt over de kostenverdeling voor het bouw- en woonrijp maken van het gebied.
Nije Wykplannen yn Dokkum: Fonteinslannen Kriget Griene Ljochten
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei it nije bestimmingsplan foar de wyk Fonteinslannen yn Dokkum. Dit plan makket de wei frij foar de herbou fan 84 wenningen troch Thús Wonen, ûndanks eardere beheiningen yn it besteande bestimmingsplan.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it fêststellen fan it bestimmingsplan 'Dokkum - Fonteinslanden'. Dit plan makket diel út fan de wykferniewing yn de wyk Fonteinslanden, dêr't Thús Wonen 84 wenningen wer bouwe wol. It hjoeddeistige bestemmingsplan 'Dokkum Regiostad' stiet dizze ûntwikkeling net hielendal ta, om't de oriïntaasje en heechte fan de nije wenningen ôfwike fan de besteande regels. It nije bestemmingsplan, dat fan 7 desimber 2023 oant 18 jannewaris 2024 ter ynseach lein hat sûnder dat der beswieren yntsjinne binne, makket de herbou mooglik. Der is gjin exploitatieplan nedich fanwegen in besteande anterieure exploitatieoerienkomst. Nei fêststelling fan it plan wurde de stikken ter ynseach lein foar berop by de ôfdieling bestjoersrjochtsspraak fan de Ried fan Steat. De gemeente hat ôfspraken makke oer de kostenferdieling foar it bou- en wenriip meitsjen fan it gebiet.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Vaststelling bestemmingsplan ‘Dokkum - Fonteinslanden’". Het plan faciliteert de herbouw van 84 woningen in de wijk Fonteinslanden, Dokkum, door Thús Wonen. De herbouw wijkt af van het huidige bestemmingsplan ‘Dokkum Regiostad’ vanwege de oriëntatie en hoogte van de nieuwe woningen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen zonder dat er zienswijzen zijn ingediend. Er is geen exploitatieplan nodig vanwege een bestaande anterieure exploitatieovereenkomst. Het voorstel beoogt de wijkvernieuwing mogelijk te maken en de ruimtelijke ordening te verbeteren.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het bevat alle noodzakelijke informatie over de wijzigingen in het bestemmingsplan, de juridische context, en de financiële afspraken met de initiatiefnemer.
Rol van de Raad:
De raad moet het ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd vaststellen en besluiten dat er geen exploitatieplan nodig is. De raad speelt een beslissende rol in het goedkeuren van de voorgestelde wijzigingen.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij instemt met de afwijkingen van het huidige bestemmingsplan en de voorgestelde herontwikkeling van de wijk. Dit kan politieke implicaties hebben, zoals het al dan niet ondersteunen van woningbouwprojecten die afwijken van bestaande plannen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.
Participatie:
Er is geen actieve participatie van burgers vermeld, maar er zijn ook geen zienswijzen ingediend tijdens de inzageperiode. Dit suggereert een gebrek aan bezwaren vanuit de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt op ruimtelijke ordening en juridische aspecten.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt omdat er een anterieure exploitatieovereenkomst is die de kosten dekt. De gemeente voert het bouw- en woonrijp maken uit, waarna de kosten worden verhaald op Thús Wonen. Er zijn geen extra kosten voor de gemeente, en er worden leges in rekening gebracht.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Dokkum - Fonteinslanden Wijkvernieuwing Thús Wonen Woningbouw Ruimtelijke ordening Anterieure exploitatieovereenkomst Bouwhoogte Titus Brandsmastrjitte ZienswijzenVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 10 Gewijzigde gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem
Gemeente Noardeast-Fryslân versterkt invloed raadsleden met nieuwe regeling
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met een wijziging van de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. Deze wijziging, die geen financiële gevolgen heeft, beoogt de invloedsmogelijkheden van de raden te versterken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Noardeast-Fryslân werd het voorstel om de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem te wijzigen, besproken. Het doel van de wijziging is om de invloed van de gemeenteraadsleden te vergroten. Hoewel de raad zelf geen zienswijzen had ingediend, waren er wel reacties van de gemeenten Achtkarspelen en De Fryske Marren, die tot enkele aanpassingen in de regeling hebben geleid.De vergadering verliep niet zonder discussie. De Agenda Commissie stelde voor om een aantal punten als 'hamerstukken' af te handelen, wat betekent dat er geen verdere discussie over nodig is. Echter, niet alle raadsleden waren het hiermee eens. "We moeten ervoor zorgen dat er geen vertraging optreedt in het proces," benadrukte een raadslid. Er was ook een discussie over de behandeling van onderwerpen zoals het AZC en statushouders, waarbij de noodzaak om bepaalde zaken te versnellen werd benadrukt.
Een ander raadslid, mevrouw Schaapstel, gaf aan dat het belangrijk is om helder en snel te handelen: "We moeten zo snel mogelijk duidelijke beslissingen nemen." De discussie over de agenda en de volgorde van de te behandelen punten leidde tot enige verwarring, maar uiteindelijk werd er overeenstemming bereikt.
De stemming over het voorstel om de regeling Hûs en Hiem te wijzigen, verliep soepel. De meerderheid van de raad stemde voor het voorstel, waarmee het college toestemming kreeg om de gewijzigde regeling vast te stellen. De besluitvorming zal worden gecommuniceerd aan Hûs en Hiem.
Met deze wijziging hoopt de gemeente Noardeast-Fryslân de betrokkenheid en invloed van de gemeenteraadsleden te vergroten, zonder dat dit financiële gevolgen heeft. De raad kijkt uit naar de implementatie van de nieuwe regeling en de versterkte samenwerking met Hûs en Hiem.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. De raad wordt gevraagd om de reactienota op de zienswijzen ter kennisgeving aan te nemen en het college toestemming te verlenen om de gewijzigde regeling vast te stellen. De wijziging beoogt de invloedsmogelijkheden van de raden te versterken. Er zijn zienswijzen ontvangen van de gemeenten Achtkarspelen en De Fryske Marren, die hebben geleid tot enkele aanpassingen in de regeling. De raad heeft geen eigen zienswijzen ingediend. De wijzigingen hebben geen financiële gevolgen en de raad kan het college toestemming geven om de regeling vast te stellen. De besluitvorming wordt gecommuniceerd aan Hûs en Hiem.
Gemeente Noardeast-Fryslân fersterket ynfloed fan riedsleden mei nije regeling.
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei in feroaring fan de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. Dizze feroaring, dy't gjin finansjele gefolgen hat, hat as doel om de ynfloedsmogelijkheden fan de rieden te fersterkjen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Noardeast-Fryslân waard it foarstel om de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem te feroarjen, besprutsen. It doel fan de feroaring is om de ynfloed fan de gemeenteriedsleden te fergrutsjen. Al hie de ried sels gjin sichtwizen yntsjinne, der wiene wol reaksjes fan de gemeenten Achtkarspelen en De Fryske Marren, dy't ta in pear oanpassingen yn de regeling leiden hawwe.De ferhanneling ferrûn net sûnder diskusje. De Aginda Kommisje stelde foar om in oantal punten as 'hamerstikken' ôf te hanneljen, wat betsjut dat der gjin fierdere diskusje nedich is. Lykwols wiene net alle riedsleden it hjirmei iens. "Wy moatte derfoar soargje dat der gjin fertraging optreedt yn it proses," benadrukke in riedslid. Der wie ek in diskusje oer de behanneling fan ûnderwerpen lykas it AZC en statushâlders, dêr't de needsaak om bepaalde saken te fersnellen benadrukt waard.
In oar riedslid, frou Schaapstel, joech oan dat it wichtich is om helder en fluch te hanneljen: "Wy moatte sa fluch mooglik dúdlike beslúten nimme." De diskusje oer de aginda en de folchoarder fan de te behanneljen punten liede ta wat ferwarring, mar úteinlik waard der oerienkomst berikt.
De stimming oer it foarstel om de regeling Hûs en Hiem te feroarjen, ferrûn flot. De mearderheid fan de ried stimde foar it foarstel, wêrmei it kolleezje tastimming krige om de feroare regeling fêst te stellen. De beslútvorming sil kommunisearre wurde oan Hûs en Hiem.
Mei dizze feroaring hoopet de gemeente Noardeast-Fryslân de belutsenheid en ynfloed fan de gemeenteriedsleden te fergrutsjen, sûnder dat dit finansjele gefolgen hat. De ried sjocht út nei de ymplemintearring fan de nije regeling en de fersterke gearwurking mei Hûs en Hiem.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei de feroaring fan de gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem. De ried wurdt frege om de reaksjenota op de sjenwizen foar kennisname oan te nimmen en it kolleezje tastimming te jaan om de feroare regeling fêst te stellen. De feroaring hat as doel de ynfloedsmogelijkheden fan de rieden te fersterkjen. Der binne sjenwizen ûntfongen fan de gemeenten Achtkarspelen en De Fryske Marren, dy't hawwe lied ta in pear oanpassingen yn de regeling. De ried hat gjin eigen sjenwizen yntsjinne. De feroaringen hawwe gjin finansjele gefolgen en de ried kin it kolleezje tastimming jaan om de regeling fêst te stellen. De beslútvorming wurdt kommunisearre oan Hûs en Hiem.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Gewijzigde gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem". Het doel is om de wijziging van deze regeling vast te stellen en de raad te vragen om het college toestemming te geven voor deze vaststelling. De raad had eerder de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen, maar heeft hier geen gebruik van gemaakt. Gemeenten Achtkarspelen en De Fryske Marren hebben wel zienswijzen ingediend, waarop is gereageerd in een reactienota. Het voorstel beoogt de invloedsmogelijkheden van de raden te versterken binnen de gemeenschappelijke regeling.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de ingediende zienswijzen behandelt en de reacties daarop duidelijk zijn weergegeven. Er zijn geen kanttekeningen of risico's vermeld, wat suggereert dat alle aspecten zijn overwogen.
Rol van de raad:
De raad moet de reactienota ter kennisgeving aannemen en toestemming verlenen aan het college om de gewijzigde regeling vast te stellen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijzigingen en of zij het college de benodigde toestemming verleent. Er is een afweging gemaakt tussen flexibiliteit en unanimiteit bij besluitvorming over bepaalde artikelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de keuze om niet alle wijzigingen unaniem te laten beslissen kan als een strategische keuze worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de reactienota ter kennisgeving aan te nemen en het college toestemming te geven om de gewijzigde regeling vast te stellen.
Participatie:
Er is geen actieve participatie van de raad geweest in de vorm van zienswijzen, maar andere gemeenten hebben wel deelgenomen. Er is geen verdere participatie van burgers of andere belanghebbenden vermeld.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële middelen gemoeid met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling, en er is geen dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Hûs en Hiem Gemeenschappelijke regeling Zienswijze Uittreedsom Reactienota Wijziging Regionale adviescommissie Wgr (Wet gemeenschappelijke regelingen) Achtkarspelen De Fryske MarrenVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.J. Postema - FNP
J.g. Kramer
G.T. Schaafstal - Partij van de Arbeid (PvdA)
J.g. Kramer
A.A. Buwalda - FNP
J.g. Kramer
J.d. De Vries
J.g. Kramer
Agendapunt 5 Ontwerpbegroting 2025 en concept jaarverslag 2023 Hûs en Hiem
Raad Noardeast-Fryslân Neemt Ontwerpbegroting Hûs en Hiem Aan Zonder Zienswijze
Tijdens de raadsvergadering van 20 juni 2024 heeft de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân besloten om de ontwerpbegroting 2025 en het jaarverslag 2023 van Hûs en Hiem voor kennisgeving aan te nemen. Ondanks een negatief financieel resultaat en dalende adviesaanvragen, ziet de raad geen reden voor een zienswijze.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de ontwerpbegroting 2025 en het concept jaarverslag 2023 van hûs en hiem. Het voorstel houdt in dat de raad het jaarverslag 2023 en de ontwerpbegroting 2025 voor kennisgeving aanneemt zonder hierop een zienswijze in te dienen. Hûs en hiem, dat zich richt op de bouwkunstige schoonheid van Fryslân, rapporteert een negatief financieel resultaat van -€ 81.479 voor 2023, dat ten laste van de algemene reserve wordt gebracht. Er zijn geen personeelsmutaties geweest en het aantal adviesaanvragen is met 5,1% gedaald ten opzichte van 2022. De begroting voor 2025 gaat uit van een ongewijzigde adviespraktijk, ondanks de onzekerheid over het aantal toekomstige adviesaanvragen. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 zal de advisering meer gericht zijn op omgevingskwaliteit. De raad heeft besloten het voorstel aan te nemen tijdens de vergadering op 20 juni 2024.
Ried Noardeast-Fryslân Nimt ûntwerpberetting Hûs en Hiem Oan sûnder sjenwize.
Tidens de riedsfergadering fan 20 juny 2024 hat de gemeenteried fan Noardeast-Fryslân besletten om de ûntwerpbegroting 2025 en it jierferslach 2023 fan Hûs en Hiem foar kennisname oan te nimmen. Ûndanks in negatyf finansjeel resultaat en dalende advysoanfraach, sjocht de ried gjin reden foar in miening.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de ûntwerpbegroting 2025 en it konsept jierferslach 2023 fan hûs en hiem. It foarstel behelst dat de ried it jierferslach 2023 en de ûntwerpbegroting 2025 foar kennisname oannimt sûnder der in miening oer yn te tsjinjen. Hûs en hiem, dat him rjochtet op de boukeunstige skientme fan Fryslân, rapportearret in negatyf finansjeel resultaat fan -€ 81.479 foar 2023, dat ten koste fan de algemiene reserve brocht wurdt. Der binne gjin persoanielswikselingen west en it oantal advysoanfraach is mei 5,1% ôfnommen yn fergeliking mei 2022. De begroting foar 2025 giet út fan in ûnferoare advyspraktyk, ûndanks de ûnsekerheid oer it oantal takomstige advysoanfraach. Mei de yngong fan de Omgevingswet op 1 jannewaris 2024 sil it advisearjen mear rjochte wêze op omjouwingskwaliteit. De ried hat besletten it foarstel oan te nimmen tiidens de gearkomst op 20 juny 2024.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Ontwerpbegroting 2025 en concept jaarverslag 2023 hûs en hiem". Het raadsvoorstel vraagt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om het jaarverslag 2023 en de ontwerpbegroting 2025 van hûs en hiem voor kennisgeving aan te nemen zonder een zienswijze in te dienen. Hûs en hiem, dat advies geeft over monumenten en welstand in Fryslân, rapporteert een negatief resultaat van € 81.479 voor 2023. De begroting voor 2025 gaat uit van een ongewijzigde adviespraktijk, ondanks onzekerheden door de invoering van de Omgevingswet.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de benodigde informatie over de financiële resultaten en verwachtingen van hûs en hiem bevat. Het biedt inzicht in de huidige situatie en de toekomstige plannen, inclusief de impact van de Omgevingswet.
Rol van de raad:
De raad heeft een adviserende rol en wordt gevraagd om de documenten voor kennisgeving aan te nemen zonder een zienswijze in te dienen. Dit impliceert dat de raad instemt met de huidige gang van zaken en de voorgestelde financiële plannen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het niet indienen van een zienswijze, wat betekent dat zij instemt met de huidige financiële en operationele strategie van hûs en hiem. Er zijn geen directe politieke keuzes, maar de raad moet wel overwegen of de huidige koers in lijn is met hun visie op ruimtelijke kwaliteit en monumentenzorg.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke doelen of meetbare resultaten voor de toekomst bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van een ongewijzigde adviespraktijk kan als een risico worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het jaarverslag 2023 en de ontwerpbegroting 2025 van hûs en hiem voor kennisgeving aan te nemen zonder een zienswijze in te dienen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden. De communicatie lijkt voornamelijk intern gericht te zijn op de betrokken gemeentelijke organen en hûs en hiem.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt meer op ruimtelijke kwaliteit en monumentenzorg.
Financiële gevolgen:
Er is sprake van een negatief resultaat van € 81.479 voor 2023, dat in mindering wordt gebracht op de algemene reserve van hûs en hiem. Dit heeft geen directe gevolgen voor de gemeentelijke begroting, aangezien de kosten voor 2025 gedekt zijn volgens de Gemeenschappelijke Regeling.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Hûs en Hiem Ontwerpbegroting 2025 Jaarverslag 2023 Omgevingswet Adviesaanvragen Monumenten Welstand Algemene reserve Gemeenschappelijke Regeling Ruimtelijke kwaliteitVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 11 Raadsvoorstel tot wijziging APV Noardeast-Fryslân 2020
Gemeente Noardeast-Fryslân scherpt regels aan: vergunningplicht voor reclames en recreatieparken
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2020. De aanpassingen richten zich op het reguleren van handelsreclame en het toezicht op recreatieparken, met als doel de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente te verbeteren.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2020. De wijzigingen zijn gebaseerd op twee moties: een over handelsreclame en een over de exploitatie van recreatieparken. Voor handelsreclame wordt een vergunningplicht ingevoerd om ontsierende en hinderlijke reclames te voorkomen en lichtvervuiling te verminderen. Voor recreatieparken wordt een vergunningplicht overwogen om malafide activiteiten tegen te gaan, hoewel er momenteel onvoldoende gegevens zijn om dit juridisch te onderbouwen. De gemeente werkt samen met andere partijen aan de Friese Norm om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Een nieuw artikel in de APV, gebaseerd op de model-APV van de VNG, geeft de burgemeester de bevoegdheid om bedrijfsmatige activiteiten zonder vergunning te verbieden als deze de openbare orde verstoren. Dit wordt de ondermijningsvergunning genoemd. Het wijzigingsbesluit zal worden gepubliceerd in het gemeenteblad.
Gemeente Noardeast-Fryslân skerpt regels oan: fergunningplicht foar reklames en rekreaasjeparken.
De ried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei feroaringen yn de Algemene Plaklike Feroardening (APV) 2020. De oanpassings rjochtsje har op it regulearjen fan hannelreklame en it tafersjoch op rekreaasjeparken, mei as doel de leefberens en feiligens yn de gemeente te ferbetterjen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op feroaringen yn de Algemene Plaklike Feroardening (APV) 2020. De feroaringen binne basearre op twa moties: ien oer hannelreklame en ien oer de eksploitaasje fan rekreaasjeparken. Foar hannelreklame wurdt in fergunningplicht ynfierd om ûnsierlike en lêstige reklames te foarkommen en ljochtferfúling te fermeitsjen. Foar rekreaasjeparken wurdt in fergunningplicht oerwoegen om malafide aktiviteiten tsjin te gean, alhoewol der op it stuit net genôch gegevens binne om dit juridysk te ûnderbouwen. De gemeente wurket mei oare partijen oan de Fryske Norm om organisearre kriminaliteit oan te pakken. In nij artikel yn de APV, basearre op de model-APV fan de VNG, jout de boargemaster de befoegdheid om bedriuwsaktiviteiten sûnder fergunning te ferbieden as dizze de iepenbiere oarder fersoargje. Dit wurdt de ûndergravingfergunning neamd. It feroaringsbeslút sil publisearre wurde yn it gemeenteblêd.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Vergunningsplicht exploitatie recreatiepark". Het voorstel roept op tot het herinvoeren van een vergunningsplicht voor de exploitatie van recreatieparken in de gemeente Noardeast-Fryslân. Dit is bedoeld om malafide vakantieparken tegen te gaan en de gemeente meer controle te geven over de naleving van regels. Door een vergunningsplicht in te stellen, kan de gemeente de Wet Bibob toepassen om de achtergrond van ondernemers te toetsen en zo bonafide ondernemers aan te trekken en malafide ondernemers te weren.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het benoemt de problemen die het wil aanpakken, zoals malafide vakantieparken en ondermijning, en biedt een concrete oplossing door een vergunningsplicht voor te stellen. Het mist echter specifieke details over de implementatie en de exacte voorwaarden van de vergunningsplicht.
Rol van de Raad:
De raad speelt een beslissende rol bij het aannemen van de motie en het verzoeken aan het college om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. De raad moet ook toezicht houden op de uitvoering van de motie.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of ze de voorgestelde vergunningsplicht willen ondersteunen, wat kan leiden tot meer regulering en controle, of dat ze de huidige situatie zonder vergunningsplicht willen handhaven.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het instellen van een vergunningsplicht en het uitvoeren van Bibob-toetsen. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn en de haalbaarheid van de implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de praktische uitvoering en handhaving vereisen verdere uitwerking.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de motie aan te nemen en het college te verzoeken de APV aan te passen om een vergunningsplicht in te voeren.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van burgers of ondernemers in het proces van het aanpassen van de APV of het invoeren van de vergunningsplicht.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt meer op veiligheid en het tegengaan van ondermijning.
Financiële Gevolgen:
De motie bespreekt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het invoeren van een vergunningsplicht en het uitvoeren van Bibob-toetsen kan echter extra kosten met zich meebrengen voor de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Vergunningsplicht Recreatiepark Malafide vakantieparken Wet Bibob APV (Algemene Plaatselijke Verordening) Ondermijning Bonafide ondernemers Parkeigenaren Controle HandhavingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
APV (Algemene Plaatselijke Verordening) Reclame Vergunningen Binnenstad Luchtvervuiling Vogelbescherming Energieverbruik Verlichte reclame Handelsreclame DokkumVerfijning van de zoekopdracht:
-
Raadsvoorstel Wijziging APV Noardeast-Fryslân 2020 (vergunning handelsreclame en exploitatie recreatiepark).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Wijziging APV Noardeast-Fryslân 2020 (vergunning handelsreclame en exploitatie recreatiepark)
Samenvatting: Het voorstel betreft de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Noardeast-Fryslân om een vergunningplicht in te voeren voor handelsreclame en de exploitatie van recreatieparken. Het doel is om ontsierende en hinderlijke reclames te voorkomen en een veilig en leefbaar ondernemersklimaat te bevorderen. De wijzigingen omvatten een verbod op verlichte reclame buiten openingstijden en de invoering van een ondermijningsvergunning voor recreatieparken. Dit laatste biedt de burgemeester de bevoegdheid om bedrijfsmatige activiteiten zonder vergunning te verbieden indien deze de openbare orde of leefbaarheid negatief beïnvloeden.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke doelen en argumenten voor de wijzigingen in de APV. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de noodzaak en de juridische onderbouwing voor de voorgestelde maatregelen. Echter, er ontbreekt specifieke informatie over de huidige situatie van malafide activiteiten in recreatieparken, wat de invoering van een vergunningplicht bemoeilijkt.
Rol van de Raad
De raad moet het voorgestelde besluit goedkeuren om de wijzigingen in de APV door te voeren. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de lokale regelgeving en het waarborgen van de leefbaarheid en veiligheid binnen de gemeente.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de balans tussen regulering en ondernemersvrijheid. Er moet worden afgewogen of de voorgestelde vergunningplichten gerechtvaardigd zijn en of ze effectief zullen bijdragen aan de beoogde doelen zonder onnodige lasten voor ondernemers.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en meetbaar in termen van de invoering van vergunningplichten, maar mist concrete tijdlijnen en meetbare doelen voor de effecten van deze maatregelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de juridische haalbaarheid van de vergunningplicht voor recreatieparken is nog onzeker.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de voorgestelde wijzigingen in de APV goed te keuren, waarmee de vergunningplichten voor handelsreclame en recreatieparken worden ingevoerd.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of ondernemers in het proces. De communicatie lijkt beperkt tot de publicatie van het wijzigingsbesluit in het gemeenteblad.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is relevant in het voorstel, met name door het verbod op verlichte reclame buiten openingstijden, wat bijdraagt aan energiebesparing en vermindering van lichtvervuiling.
Financiële Gevolgen
Er zijn geen directe financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen vermeld in het voorstel. Het is onduidelijk of de invoering van de vergunningplichten extra kosten met zich meebrengt voor de gemeente of ondernemers.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wijziging APV Handelsreclame Exploitatie recreatiepark Vergunningplicht Ondermijningsvergunning Bibob-toets Friese Norm Ondermijning Welstandsnota LichtvervuilingVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 6 Ontwerpbegroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 Marrekrite
Gemeente Noardeast-Fryslân stemt in met begroting Marrekrite
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de ontwerpbegroting 2025 en de meerjarenraming 2026-2028 van de Marrekrite, de organisatie die verantwoordelijk is voor de toeristische infrastructuur in Fryslân. Het voorstel om geen zienswijze in te dienen en de bijgaande conceptbrief goed te keuren, werd met een meerderheid aangenomen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de ontwerpbegroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 van de Gemeenschappelijke Regeling Marrekrite. De Marrekrite verzorgt de toeristische basisinfrastructuur in Fryslân. Het voorstel aan de raad is om geen zienswijze in te dienen over de ontwerpbegroting en in te stemmen met de bijgaande conceptbrief. De ontwerpbegroting bevat een eerder goedgekeurde structurele verhoging van de bijdrage met 1% vanaf 2024. Er zijn geen nieuwe verhogingen gepland. Marrekrite zal vanaf 2025 extra vreemd vermogen aantrekken om liquiditeitstekorten op te lossen. De jaarrekening 2023 toont een positief resultaat, dat gereserveerd wordt voor onvoorziene uitgaven in 2024. De afbouw van het eigen vermogen wordt beperkt tot 2026, waarna een evaluatie volgt. De ontwerpbegroting heeft geen gevolgen voor de gemeentebegroting. Het besluit van de raad wordt na goedkeuring aan Marrekrite gezonden.
Gemeente Noardeast-Fryslân stimt yn mei begroting Marrekrite
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei de ûntwerpberetting 2025 en de mearjierrenraming 2026-2028 fan de Marrekrite, de organisaasje dy't ferantwurdlik is foar de toeristyske ynfrastruktuer yn Fryslân. It foarstel om gjin sjenwize yn te tsjinjen en de bygeande konseptbrief goed te keuren, waard mei in mearderheid oannommen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de ûntwerpbegroting 2025 en mearjierrenraming 2026-2028 fan de Gemeenschappelijke Regeling Marrekrite. De Marrekrite fersoarget de toeristyske basisynfrastruktuer yn Fryslân. It foarstel oan de ried is om gjin sicht op te jaan oer de ûntwerpbegroting en yn te stimmen mei de bygeande konseptbrief. De ûntwerpbegroting befettet in earder goedkard strukturele ferheging fan de bydrage mei 1% fanôf 2024. Der binne gjin nije ferhegingen pland. Marrekrite sil fanôf 2025 ekstra frjemd kapitaal oantrekke om likwiditeitstekorten op te lossen. De jierrekken 2023 toant in posityf resultaat, dat reservearre wurdt foar ûnfoarsiene útjouwerijen yn 2024. De ôfbou fan it eigen kapitaal wurdt beheind oant 2026, dêrnei folget in evaluatie. De ûntwerpbegroting hat gjin gefolgen foar de gemeentebegroting. It beslút fan de ried wurdt nei goedkarring oan Marrekrite tastjoerd.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Ontwerpbegroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 Marrekrite
Samenvatting: Het voorstel betreft de ontwerpbegroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 van de Gemeenschappelijke Regeling Marrekrite, die verantwoordelijk is voor de toeristische basisinfrastructuur in Fryslân. De raad van Noardeast-Fryslân wordt gevraagd geen zienswijze in te dienen en in te stemmen met de conceptbrief. De begroting bevat een eerder goedgekeurde structurele verhoging van de bijdrage en voorziet in het aantrekken van langlopende leningen om liquiditeitstekorten op te lossen. De jaarrekening 2023 toont een positief resultaat, dat gereserveerd wordt voor onvoorziene uitgaven in 2024. De financiële gevolgen voor de gemeentebegroting zijn beperkt.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is volledig in de zin dat het de relevante financiële gegevens en beleidsmatige keuzes van de Marrekrite duidelijk uiteenzet. Het bevat ook een overzicht van de financiële implicaties en de context van eerdere beslissingen.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om te beslissen of er een zienswijze wordt ingediend over de ontwerpbegroting en meerjarenraming. Daarnaast neemt de raad kennis van de jaarstukken 2023.
Politieke Keuzes
De politieke keuzes betreffen het al dan niet indienen van een zienswijze en het instemmen met de financiële strategie van de Marrekrite, inclusief de structurele verhoging van de bijdrage en het aangaan van leningen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en beleidsdoelen. Het is tijdgebonden met duidelijke termijnen voor de begroting en meerjarenraming. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten geen zienswijze in te dienen en in te stemmen met de conceptbrief, en kennis te nemen van de jaarstukken 2023.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, maar het besluit wordt na goedkeuring aan de Marrekrite gezonden.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is relevant, aangezien de Marrekrite investeert in duurzame vervanging van infrastructuur, wat pas na 2045 weer grootschalige investeringen vereist.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen voor de gemeentebegroting zijn beperkt, aangezien de bijdrage niet verder wordt verhoogd. De Marrekrite zal echter extra leningen aangaan om liquiditeitstekorten op te lossen. De financiële strategie is gericht op het behouden van een sluitende begroting zonder extra verhogingen van de bijdrage.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Marrekrite Ontwerpbegroting 2025 Meerjarenraming 2026-2028 Toeristische basisinfrastructuur Zienswijzeprocedure Eigen vermogen Lening Rechtmatigheidscontrole Algemene reserve Positief rekeningresultaatVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 8 Jaarrekening 2023 en begroting 2024 Dokwurk
Raad Noardeast-Fryslân Steunt Ontwikkeling Dokwurk als Sociaal Bedrijf
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de jaarrekening 2023 en de ontwerpbegroting 2025 van Dokwurk, ondanks een geraamd tekort. Het besluit om geen zienswijze in te dienen, werd genomen op basis van de positieve resultaten van de afgelopen jaren.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de jaarrekening 2023 en de ontwerpbegroting 2025 van Dokwurk. De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van beide documenten en geen zienswijze in te dienen over de ontwerpbegroting 2025. Dokwurk, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Wsw, Beschut Werken en onderdelen van de Participatiewet, wil zich verder ontwikkelen tot een sociaal ontwikkelbedrijf. De financiële situatie van Dokwurk is relatief stabiel, ondanks een geraamd begrotingstekort van € 1.552.000 voor 2025, waarvan 72% ten laste komt van de gemeente Noardeast-Fryslân. De raad besluit om geen zienswijze in te dienen, mede gezien de positieve resultaten van de afgelopen jaren. De meerjarenraming van de gemeente zal worden aangepast met een structureel financieel voordeel.
Ried Noardeast-Fryslân Stipe ûntwikkeling Dokwurk as Maatskiplik Bedriuw
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei de jierrekken 2023 en de ûntwerpberetting 2025 fan Dokwurk, ûndanks in ramme tekoart. It beslút om gjin sicht op te jaan, waard nommen op basis fan de posityf resultaten fan de ôfrûne jierren.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de jierrekken 2023 en de ûntwerpbegroting 2025 fan Dokwurk. De ried wurdt frege om kennis te nimmen fan beide dokuminten en gjin miening yn te tsjinjen oer de ûntwerpbegroting 2025. Dokwurk, dat ferantwurdlik is foar de útfiering fan de Wsw, Beskûl Wurkje en dielen fan de Dielnamewet, wol him fierder ûntwikkelje ta in sosjaal ûntwikkelbedriuw. De finansjele situaasje fan Dokwurk is relative stabyl, ûndanks in ramme begrotingstekeart fan € 1.552.000 foar 2025, wêrfan 72% foar rekken komt fan de gemeente Noardeast-Fryslân. De ried beslút om gjin miening yn te tsjinjen, ek sjoen de posityf resultaten fan de ôfrûne jierren. De mearjiereraming fan de gemeente sil oanpast wurde mei in struktioneel finansjeel foardiel.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Jaarrekening 2023 en begroting 2025" van Dokwurk. Het raadsvoorstel vraagt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân om kennis te nemen van de jaarrekening 2023 en de ontwerpbegroting 2025 van Dokwurk, zonder een zienswijze in te dienen. Dokwurk voert taken uit onder de Participatiewet en streeft naar transitie naar een sociaal ontwikkelbedrijf. De financiële situatie is stabiel, ondanks een geraamd begrotingstekort voor 2025. De gemeente draagt 72% bij aan dit tekort.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de benodigde financiële informatie en context biedt over de jaarrekening en begroting. Het bevat ook een duidelijke aanbeveling over het al dan niet indienen van een zienswijze.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van de documenten en geen zienswijze in te dienen. Dit betekent dat de raad instemt met de huidige plannen en financiële prognoses van Dokwurk zonder verdere opmerkingen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de aanbeveling om geen zienswijze in te dienen. Dit impliceert vertrouwen in de huidige koers van Dokwurk en de financiële stabiliteit ondanks het tekort.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en concrete acties (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van een zienswijze kan als passief worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van de jaarrekening en begroting en geen zienswijze in te dienen.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie in het voorstel, wat suggereert dat er geen directe betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is in dit proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel beschrijft een begrotingstekort voor 2025 van € 1.552.000, waarvan de gemeente 72% draagt. Dit tekort wordt deels gecompenseerd door een structureel voordeel in de meerjarenraming. De financiële gevolgen zijn duidelijk, maar er is geen specifieke dekking voor het tekort aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Dokwurk Jaarrekening 2023 Ontwerpbegroting 2025 Zienswijze Participatiewet Wsw (Wet sociale werkvoorziening) Solvabiliteit Begrotingstekort Transitie RijkssubsidiesVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 15 Vaststelling bestemmingsplan 'Kollumersweach - Achterwei 4'
Nieuwe Woningbouw in Kollumersweach: Gemeenteraad Stemmen In met Bestemmingsplan
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van een agrarisch perceel in Kollumersweach. Het plan voorziet in de bouw van drie nieuwe woningen en de herbestemming van een bestaande bedrijfswoning.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het bestemmingsplan 'Kollumersweach - Achterwei 4'. Het plan behelst de herontwikkeling van een agrarisch bedrijfsperceel tot een woningbouwlocatie met drie nieuwe woningen, waarbij de bestaande bedrijfswoning een reguliere woonbestemming krijgt. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er is één zienswijze ingediend door de provincie Fryslân, wat heeft geleid tot een aanpassing van het plan. De provincie heeft verzocht om alle woningen binnen het voormalig agrarisch bouwperceel te situeren, wat is doorgevoerd in het aangepaste plan. Er is geen exploitatieplan nodig, aangezien het een particulier initiatief betreft en de kosten door de initiatiefnemer worden gedragen. Na vaststelling worden de stukken gepubliceerd en ter inzage gelegd voor beroep. De participatie met belanghebbenden heeft geleid tot een gedragen plan.
Nije Wenningbou yn Kollumersweach: Gemeenteried Stiet Yn mei Bestimmingsplan
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei it bestimmingsplan foar de herûntwikkeling fan in agrarysk perceel yn Kollumersweach. It plan foarsjocht yn de bou fan trije nije wenningen en de herbestimming fan in besteande bedriuws wenning.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan it bestimmingsplan 'Kollumersweach - Achterwei 4'. It plan behellet de herûntwikkeling fan in agrarysk bedriuwsperceel nei in wenboulokaasje mei trije nije wenningen, wêrby't de besteande bedriuwswenning in reguliere wenbestimming krijt. It ûntwerpbestimmingsplan hat ter ynseage lein en der is ien beswierskrift yntsjinne troch de provinsje Fryslân, wat ta in oanpassing fan it plan leide hat. De provinsje hat frege om alle wenningen binnen it foarhinne agraryske bouperceel te situearjen, wat trochfierd is yn it oanpaste plan. Der is gjin eksploitaasjeplan nedich, om't it in partikulier ynisjatyf is en de kosten troch de ynisjatyfnimmer dragen wurde. Nei fêststelling wurde de stikken publisearre en ter ynseage lein foar berop. De partisipaasje mei belanghawwenden hat ta in droegen plan lieden.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Vaststelling bestemmingsplan 'Kollumersweach - Achterwei 4'". Het plan beoogt de herontwikkeling van een agrarisch perceel tot een woningbouwlocatie met drie nieuwe woningen, waarbij de bestaande agrarische bebouwing wordt gesloopt. De bedrijfswoning op het perceel krijgt een reguliere woonbestemming. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en is aangepast naar aanleiding van een zienswijze van de provincie Fryslân. De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan en de reactienota zienswijzen vast te stellen. Er is geen exploitatieplan nodig, aangezien de kosten en risico's bij de initiatiefnemer liggen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het bevat alle relevante informatie over het bestemmingsplan, de zienswijzen, de juridische borging van de landschappelijke inpassing, en de financiële aspecten.
Rol van de Raad:
De raad moet het bestemmingsplan en de reactienota zienswijzen vaststellen. Daarnaast moet de raad besluiten dat er geen exploitatieplan nodig is.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de herontwikkeling van agrarisch gebied naar woongebied en of zij akkoord gaat met de juridische en financiële afspraken zoals voorgesteld.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan en de reactienota zienswijzen vast te stellen en te bevestigen dat er geen exploitatieplan nodig is.
Participatie:
Er is sprake geweest van participatie met direct belanghebbenden, wat heeft geleid tot een gedragen plan. Afspraken met buren zijn in het plan verwerkt.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als onderwerp in het voorstel, maar de landschappelijke inpassing kan als een duurzaamheidsaspect worden beschouwd.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt, aangezien de initiatiefnemer de procedurekosten draagt en er een planschadeovereenkomst is gesloten. Er zijn geen financiële risico's voor de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Kollumersweach - Achterwei 4 Woningbouwlocatie Agrarische bestemming Zienswijze Provincie Fryslân Landschappelijke inpassing Planschadeovereenkomst Particulier initiatief Ruimtelijke ordeningVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
Onbekende spreker
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 12 Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024 Noardeast-Fryslân
Geheime Grondexploitaties: Gemeente Noardeast-Fryslân Stemt In met Meerjarenprognose
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft ingestemd met de vaststelling van de geheime Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024. Deze prognose is essentieel voor de financiële planning van de gemeente en biedt inzicht in de stand van zaken van de grondexploitaties.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van de geheime Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024 en de bijbehorende geactualiseerde grondexploitatiebegrotingen. Deze actualisatie is verplicht volgens het Besluit begroting en verantwoording en maakt deel uit van de planning- en controlcyclus van de gemeente. De prognose biedt inzicht in de financiële stand van zaken van de grondexploitaties en is noodzakelijk voor de vaststelling van de jaarrekening 2023. De financiële effecten van deze prognose worden verwerkt in de begroting van 2025 en de tweede tussentijdse rapportage van 2024. Het voorstel benadrukt het belang van geheimhouding om de financiële en economische belangen van de gemeente te beschermen. De raad heeft op 20 juni 2024 besloten de prognose vast te stellen.
Geheime Grûnûntwikkelings: Gemeente Noardeast-Fryslân Stiet Yn mei Mearjierprognose
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat ynstimd mei it fêststellen fan de geheime Mearjierrenprognose Grûnûntwikkelingen 2024. Dizze prognose is essensjeel foar de finansjele planning fan de gemeente en biedt ynsjoch yn de stân fan saken fan de grûnûntwikkelingen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan de geheime Mearjierprognose Grûnexploitaasjes 2024 en de byhearrende aktualisearre grûnexploitaasjebegrotingen. Dizze aktualisaasje is ferplicht neffens it Beslút begroting en ferantwurding en makket diel út fan de planning- en controlsyklus fan de gemeente. De prognose biedt ynsjoch yn de finansjele steand fan saken fan de grûnexploitaasjes en is needsaaklik foar it fêststellen fan de jierrekken 2023. De finansjele effekten fan dizze prognose wurde ferwurke yn de begroting fan 2025 en de twadde tuskenrapportaazje fan 2024. It foarstel benadrukt it belang fan geheimhâlding om de finansjele en ekonomyske belangen fan de gemeente te beskermjen. De ried hat op 20 juny 2024 besletten de prognose fêst te stellen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van de geheime Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024 en de bijbehorende geactualiseerde grondexploitatiebegrotingen door de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Deze actualisatie is verplicht volgens het Besluit begroting en verantwoording en biedt inzicht in de financiële stand van zaken van de grondexploitaties. De prognose is onderdeel van de planning- en controlcyclus en moet worden vastgesteld voor de jaarrekening 2023. De financiële effecten worden verwerkt in de begroting 2025 en de tweede tussentijdse rapportage 2024. Geheimhouding is opgelegd om financiële en economische belangen te beschermen.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de actualisatie van de grondexploitatiebegrotingen en de financiële implicaties. Het biedt een gedetailleerd overzicht van de financiële resultaten en de noodzaak van geheimhouding.
Rol van de Raad
De raad moet de geactualiseerde grondexploitatiebegrotingen en de Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024 vaststellen. Dit is een wettelijke verplichting en onderdeel van de planning- en controlcyclus van de gemeente.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de vaststelling van de prognose en de bijbehorende begrotingen, rekening houdend met de financiële implicaties en de opgelegde geheimhouding. Er zijn geen expliciete politieke keuzes vermeld, maar de raad moet de balans vinden tussen transparantie en het beschermen van gemeentelijke belangen.
SMART-Analyse en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische doelen. Het richt zich voornamelijk op de vaststelling van financiële documenten zonder concrete actiepunten of doelstellingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de geheimhouding kan de transparantie beperken.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de geheime Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024 en de geactualiseerde grondexploitatiebegrotingen vast te stellen.
Participatie
Er is geen sprake van participatie van burgers of andere belanghebbenden in dit voorstel. De geheimhouding beperkt de mogelijkheid tot bredere betrokkenheid.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op financiële en economische aspecten.
Financiële Gevolgen
Het voorstel geeft een gedetailleerd overzicht van de financiële gevolgen, zoals winstneming en verliesvoorzieningen. Er wordt aangegeven dat de financiële effecten worden verwerkt in de begroting 2025 en de tweede tussentijdse rapportage 2024. De dekking van eventuele verliezen wordt niet expliciet besproken, maar er is sprake van een verliesvoorziening.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Meerjarenprognose Grondexploitaties 2024 Grondexploitatiebegrotingen Actualisatie Winstneming Verliesvoorziening Financiële effecten Boekjaar Geheimhouding Planning- en control cyclus Percentage of Completion-methodeVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 18 Vaststelling Havenbeleid Noardeast-Fryslân 2024
Havenbeleid 2024: Nieuwe Koers voor Noardeast-Fryslân
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft het Havenbeleid 2024 vastgesteld, een plan dat de aantrekkelijkheid en gastvrijheid van de gemeentelijke havens moet vergroten. Het beleid, dat voortkomt uit de fusie van voormalige gemeenten en verouderde regelingen, werd na een intensief debat aangenomen.
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het Havenbeleid 2024, gericht op de gemeentelijke havens en aanlegvoorzieningen. Het beleid is noodzakelijk vanwege de fusie van de voormalige gemeenten en de verouderde regelingen. Het doel is om de aantrekkelijkheid en gastvrijheid van de gemeente voor waterrecreatie te vergroten, met als speerpunten de regelgeving, kwaliteit van voorzieningen en dienstverlening. Het beleid is tot stand gekomen na breed onderzoek en consultatie, en bevat een actieplan met benodigde middelen. Belangrijke maatregelen zijn de aanstelling van een havenmeester, beheer van sanitairgebouwen en afschaffing van bruggelden, waarbij de financiële gevolgen deels worden opgevangen door aanpassing van liggeldtarieven. Het beleid wordt geëvalueerd na drie jaar. De raad heeft het beleid vastgesteld met de aanvulling dat ook het toiletgebouw aan de Van Kleffenstraat in Dokkum jaarrond wordt opengesteld.
Havenbelied 2024: Nije Koers foar Noardeast-Fryslân
De gemeenteried fan Noardeast-Fryslân hat it Havenbelied 2024 fêststeld, in plan dat de oantreklikheid en gastfrijens fan de gemeentlike havens fergrutsje moat. It belied, dat ûntstien is nei oanlieding fan de fúzje fan eardere gemeenten en ferâldere regelingen, waard nei in yntinsyf debat oannommen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat te krijen mei it fêststellen fan it Havenbelied 2024, rjochte op de gemeentlike havens en oanlizfoarsjennings. It belied is needsaaklik fanwege de fúzje fan de foarige gemeenten en de âlderwetske regelingen. It doel is om de oantreklikens en gastfrijens fan de gemeente foar wetterrekreaasje te fergrutsjen, mei as spearpunten de regeljouwing, kwaliteit fan foarsjennings en tsjinstferliening. It belied is ta stân kommen nei breed ûndersyk en konsultaasje, en befettet in aksjeplan mei nedige middels. Belangrike maatregels binne de oanstelling fan in havenmaster, behear fan sanitêrgebouwen en ôfskaffing fan brêgejild, wêrby't de finansjele gefolgen diels opfongen wurde troch oanpassing fan lizzeljochttariven. It belied wurdt evaluearre nei trije jier. De ried hat it belied fêststeld mei de oanfolling dat ek it toiletbouw oan de Van Kleffenstrjitte yn Dokkum it hiele jier iepensteld wurdt.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement heeft als titel "Toiletgebouw Van Kleffenstraat" en betreft een aanvulling op het Havenbeleid Noardeast-Fryslân 2024. Het amendement stelt voor om het toiletgebouw aan de Van Kleffenstraat op te nemen in een pilot voor de jaarrond openstelling van openbare toiletgebouwen in Dokkum. Dit is bedoeld om ook buiten het toeristenseizoen faciliteiten te bieden aan gebruikers van de nabijgelegen camperplekken. Door een cijferslot te plaatsen, wordt het toiletgebouw toegankelijk voor deze groep, wat de gastvrijheid voor camperaars in de regio vergroot.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het identificeert een probleem (gebrek aan toiletvoorzieningen buiten het toeristenseizoen) en biedt een praktische oplossing (cijferslot). Echter, details over de kosten en implementatie ontbreken.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het amendement te beoordelen, te bespreken en te stemmen over de opname van het toiletgebouw in de pilot.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het belangrijk is om de gastvrijheid voor camperaars te vergroten en of de voorgestelde oplossing passend is binnen het bredere Havenbeleid.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden (jaarrond openstelling), maar mist meetbare doelen en een duidelijke tijdlijn voor implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de financiële en operationele aspecten zijn niet uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het amendement aan te nemen of te verwerpen. In dit geval is het amendement aangenomen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van belanghebbenden, zoals camperaars of lokale ondernemers, in de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd, maar het bevorderen van jaarrond toerisme kan bijdragen aan een duurzamere lokale economie.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet expliciet genoemd in het voorstel. Er is geen informatie over de kosten van het plaatsen van een cijferslot of de operationele kosten van het jaarrond openstellen van het toiletgebouw. Ook wordt niet aangegeven hoe deze kosten gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toiletgebouw Van Kleffenstraat Havenbeleid Pilot Openstelling Camperplekken Cijferslot Dokkum Watergeus WoudpoortVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Toiletgebouw Van Kleffenstraat Havenbeleid Pilot Openstelling Camperplekken Cijferslot Dokkum Watergeus WoudpoortVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Havenbeleid Noardeast-Fryslân 2024". Het doel is om het verouderde havenbeleid te vernieuwen en te harmoniseren na de gemeentelijke fusie. Het beleid richt zich op het verbeteren van de aantrekkelijkheid en gastvrijheid van de gemeente voor waterrecreatie, met als doel meer bezoekers en bestedingen aan te trekken. Het omvat een actieplan met maatregelen zoals de aanstelling van een havenmeester, het beheer van sanitairgebouwen, en de afschaffing van bruggelden. Het beleid is gebaseerd op breed onderzoek en consultatie en bevat een financiële planning voor de korte en middellange termijn.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de noodzaak, de doelen, en de geplande maatregelen. Er is ook aandacht besteed aan financiële aspecten en participatie.
Rol van de Raad:
De raad moet het havenbeleid vaststellen en besluiten over de financiële middelen die nodig zijn voor de uitvoering van het actieplan.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de afschaffing van bruggelden en de eventuele verhoging van liggeldtarieven. Ook moet de raad keuzes maken over de toewijzing van middelen voor de uitvoering van het beleid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het bevat specifieke doelen en een tijdsplan, maar de meetbaarheid van sommige doelen kan beter worden uitgewerkt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking voor de middellange termijn is afhankelijk van toekomstige besluitvorming.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten het havenbeleid vast te stellen en de financiële middelen goed te keuren voor de uitvoering van het actieplan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er breed onderzoek en consultatie heeft plaatsgevonden, inclusief gesprekken met havenmeesters en watersportverenigingen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als onderwerp, maar het verbeteren van de infrastructuur en dienstverlening kan indirect bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
Financiële Gevolgen:
Er zijn financiële gevolgen, zoals de kosten voor een havenmeester en het beheer van voorzieningen. Voor 2024 zijn er al middelen gereserveerd, maar de dekking voor de middellange termijn is afhankelijk van toekomstige begrotingsbesluiten. De afschaffing van bruggelden kan leiden tot een inkomstenverlies van €90.000, dat deels gecompenseerd moet worden via liggeldtarieven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Havenbeleid Waterrecreatie Dokkum Liggeld Bruggelden Aanlegvoorzieningen Havenmeester Toiletgebouwen Actieplan WaterrecreantenVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Onbekende spreker
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 7 Geactualiseerde begroting 2024 en Begroting 2025 Jobinder
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de geactualiseerde begroting voor 2024 en de begroting voor 2025 van het Mobiliteitsbureau Jobinder. Het voorstel is om geen zienswijze in te dienen over deze begrotingen. Het doel is om met de bestaande budgetten de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio te waarborgen, rekening houdend met demografische veranderingen zoals vergrijzing en bevolkingskrimp. De hogere kosten in de begroting zijn het gevolg van autonome ontwikkelingen zoals inflatie en cao-afspraken. Er zijn geen beleidswijzigingen doorgevoerd die de hogere kosten verklaren. Er loopt een aanbesteding voor de Mobiliteitscentrale voor de periode 2025-2032, en de financiële consequenties hiervan zullen later worden verwerkt. Het Opstappervervoer stopt in december 2024 en wordt vervangen door Flex-OV, georganiseerd door Qbuzz. Voor 2025 is een stijging van het aantal leerlingen en een aparte registratie voor het vervoer van Oekraïense leerlingen voorzien. De financiële bijstellingen worden meegenomen in toekomstige rapportages en nota's. De raad heeft besloten geen zienswijze in te dienen over de begrotingen.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de aktualisearre begrutting foar 2024 en de begrutting foar 2025 fan it Mobiliteitsbureau Jobinder. It foarstel is om gjin miening yntsjinje oer dizze begruttingen. It doel is om mei de besteande budzjetten de leefberens en berikberens yn de regio te wierborken, rekken hâldend mei demografyske feroaringen lykas fergrizing en befolkingskrimp. De hegere kosten yn de begrutting binne it gefolch fan autonome ûntwikkelingen lykas ynfloasje en cao-ôfspraken. Der binne gjin beliedswizigingen trochfierd dy't de hegere kosten ferklearje. Der rint in oanskriuwing foar de Mobiliteitscentrale foar de perioade 2025-2032, en de finansjele konsekwinsjes dêrfan sille letter ferwurke wurde. It Opstapperverfier stopt yn desimber 2024 en wurdt ferfongen troch Flex-OV, organisearre troch Qbuzz. Foar 2025 is in stiging fan it tal learlingen en in aparte registraasje foar it ferfier fan Oekraïense learlingen foarsjoen. De finansjele bystellingen wurde meinaam yn takomstige rapportaazjes en nota's. De ried hat besletten gjin miening yntsjinje oer de begruttingen.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Geactualiseerde begroting 2024 en Begroting 2025" van het Mobiliteitsbureau Jobinder in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het raadsvoorstel stelt voor om geen zienswijze in te dienen over de geactualiseerde begrotingen. Het doel is om de leefbaarheid in de regio te handhaven door optimale bereikbaarheid te waarborgen, rekening houdend met demografische veranderingen zoals vergrijzing en bevolkingskrimp. De begroting houdt rekening met autonome kostenontwikkelingen zoals inflatie en cao-afspraken. Er zijn geen beleidswijzigingen die de hogere kosten verklaren. De aanbesteding van de Mobiliteitscentrale en de overgang naar Flex-OV zijn belangrijke aandachtspunten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de belangrijkste financiële en operationele aspecten van de begrotingen voor 2024 en 2025 behandelt. Het biedt inzicht in de kostenontwikkelingen en de impact van externe factoren zoals inflatie en cao-verhogingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om te beslissen of zij een zienswijze willen indienen over de geactualiseerde begrotingen. In dit geval wordt voorgesteld om geen zienswijze in te dienen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde begrotingen zonder aanvullende opmerkingen of bezwaren. Dit impliceert vertrouwen in de huidige aanpak en de financiële prognoses van het Mobiliteitsbureau.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en doelstellingen. Het is tijdgebonden met duidelijke deadlines voor de begrotingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de onzekerheid rond de aanbesteding en de implementatie van Flex-OV kan toekomstige aanpassingen vereisen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om geen zienswijze in te dienen over de geactualiseerde begrotingen van 2024 en 2025.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie van burgers of andere belanghebbenden in het voorstel. De communicatie lijkt voornamelijk intern gericht.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt meer op financiële en operationele aspecten van mobiliteit.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een stijging van de kosten door autonome ontwikkelingen zoals inflatie en cao-verhogingen. Er is een extra budget voor de pilot zorgvervoer en de aanbesteding van de Mobiliteitscentrale. De dekking van deze kosten lijkt te zijn opgenomen in de geactualiseerde begrotingen, maar toekomstige aanpassingen kunnen nodig zijn afhankelijk van de uitkomsten van de aanbesteding.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mobiliteitsbureau Jobinder Begroting 2024 Begroting 2025 Leefbaarheid Bereikbaarheid Vergrijzing Bevolkingskrimp Flex-OV Aanbesteding WMO-vervoerVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 17 Herstelbesluit bestemmingsplan 'Dokkum - Locatie Mollema'
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft een herstelbesluit voor het bestemmingsplan 'Dokkum - Locatie Mollema'. Het oorspronkelijke plan, vastgesteld op 5 oktober 2023, werd deels geschorst na beroepen en een voorlopige voorziening. De voorzieningenrechter schorste het plan op twee onderdelen: de bestemming van agrarische gronden en de geluidsrichtafstand bij nieuwe woningen. Het plan is nu aangepast om deze punten te adresseren. Locatie 1 is opgesplitst in drie bouwvlakken voor vrijstaande huizen, en bij locatie 2 zijn bouwvlakken teruggelegd om aan geluidsrichtafstanden te voldoen. Het aangepaste plan kan nu opnieuw worden vastgesteld zonder de volledige wettelijke procedure te herhalen. De kosten worden gedekt door de ontwikkelaar, en de bestaande gebouwen worden voor de zomer gesloopt om na de zomer met de bouw te starten. Het herstelbesluit wordt bekendgemaakt en betrokken partijen worden geïnformeerd.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân behellet in herstelbeslút foar it bestemmingsplan 'Dokkum - Lokaasje Mollema'. It oarspronklike plan, fêststeld op 5 oktober 2023, waard diels skorst nei beswieren en in foarlopige foarsjennig. De foarsjenningsrechter skorstte it plan op twa ûnderdielen: de bestimming fan agraryske grûnen en de lûdsrjochtafstan by nije wenningen. It plan is no oanpast om dizze punten oan te pakken. Lokaasje 1 is opspleten yn trije bouflakken foar frijsteandehuzen, en by lokaasje 2 binne bouflakken weromlein om oan lûdsrjochtafstanden te foldwaan. It oanpaste plan kin no opnij fêststeld wurde sûnder de folsleine wettelike proseduere te werheljen. De kosten wurde dekt troch de ûntwikkelder, en de besteande gebouwen wurde foar de simmer sloopt om nei de simmer mei de bou te begjinnen. It herstelbeslút wurdt bekendmakke en belutsen partijen wurde ynformaasje jûn.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Herstelbesluit vaststelling bestemmingsplan 'Dokkum - Locatie Mollema'". Het bestemmingsplan, dat voorziet in de herontwikkeling van het voormalig tuincentrum Mollema in Dokkum naar 110 woningen, werd op 5 oktober 2023 vastgesteld. Na beroepen en een voorlopige schorsing door de Raad van State, is het plan op twee punten aangepast. De wijzigingen betreffen de onderbouwing van woningbouw op agrarische gronden en de geluidsrichtafstand tot een bedrijfsbestemming. Het plan is nu aangepast en kan opnieuw worden vastgesteld door de gemeenteraad.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de wijzigingen die zijn aangebracht naar aanleiding van de uitspraak van de voorzieningenrechter. Er is echter weinig informatie over de participatie van belanghebbenden en de duurzaamheid van het project.
Rol van de raad:
De raad moet het gewijzigde bestemmingsplan vaststellen. Dit is een formele stap die nodig is om het plan juridisch bindend te maken en verdere ontwikkeling mogelijk te maken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijzigingen en of zij de onderbouwing voldoende acht om de schorsing van de twee plandelen op te heffen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, vooral met betrekking tot duurzaamheid en participatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de onderbouwing van de wijzigingen zou sterker kunnen zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen, rekening houdend met de uitspraak van de voorzieningenrechter.
Participatie:
Er is weinig informatie over participatie. Het voorstel vermeldt dat zienswijzen zijn meegenomen, maar er is geen gedetailleerde beschrijving van hoe belanghebbenden zijn betrokken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel. Dit is een gemiste kans, gezien de huidige focus op duurzame stedelijke ontwikkeling.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden gedekt door de exploitatiebijdrage van de ontwikkelaar. Er zijn geen extra kosten voor de gemeente vermeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Dokkum - Locatie Mollema Herontwikkeling Woningbouw Voorzieningenrechter Stedenbouwkundig plan Beroep Geluidsbelasting Stadsuitbreiding ExploitatiebijdrageVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer
Agendapunt 14 Vaststelling bestemmingsplan 'De Trieme - Triemsterloane 5’
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het bestemmingsplan ‘De Trieme - Triemsterloane 5’. Dit plan corrigeert een fout uit het bestemmingsplan ‘Triemen’ van 2013, waarin het transportbedrijf Banga Transport en de zand- en grondhandel niet correct waren opgenomen. Het nieuwe bestemmingsplan herstelt deze situatie en houdt rekening met de nabijgelegen woningen om geluidsoverlast te beperken. Drie zienswijzen zijn ingediend tijdens de inzageperiode, wat heeft geleid tot aanpassingen in het plan. Er is geen exploitatieplan nodig, omdat het plan geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen omvat. De kosten voor de aanpassing komen voor rekening van de gemeente, maar de kans op planschade is nihil. Na vaststelling worden de stukken gepubliceerd en ter inzage gelegd voor beroep.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op it fêststellen fan it bestimmingsplan 'De Trieme - Triemsterloane 5'. Dit plan korrigeart in flat út it bestemmingsplan 'Triemen' fan 2013, dêr't it transportbedriuw Banga Transport en de sân- en grûnhandel net korrekt ynsletten wiene. It nije bestemmingsplan herstelt dizze situaasje en hâldt rekken mei de neistlizzende wenningen om lûdsoerlêst te beheinen. Trije beswierskriften binne yntsjinne yn 'e ynsichteperioade, wat ta oanpassingen yn it plan leide hat. Der is gjin útfieringsplan nedich, om't it plan gjin nije romtelike ûntwikkelingen befettet. De kosten foar de oanpassing binne foar rekken fan de gemeente, mar de kâns op plannenij is minimaal. Nei fêststelling wurde de stikken publisearre en ter ynsjoch lein foar berop.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Vaststelling bestemmingsplan De Trieme - Triemsterloane 5
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van het bestemmingsplan voor De Trieme - Triemsterloane 5, om een eerdere planologische fout te herstellen. Het transportbedrijf Banga en de zand- en grondhandel waren niet correct opgenomen in het bestemmingsplan van 2013. Het nieuwe plan corrigeert deze fout en zorgt ervoor dat de activiteiten van het bedrijf in overeenstemming zijn met de ruimtelijke ordening. Er zijn drie zienswijzen ingediend, wat heeft geleid tot aanpassingen in het plan. De raad wordt gevraagd het aangepaste bestemmingsplan en de reactienota zienswijzen vast te stellen.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel is volledig in de zin dat het de achtergrond, de noodzaak van de wijziging, de ingediende zienswijzen en de aanpassingen die daarop zijn gedaan, duidelijk beschrijft. Het bevat ook de benodigde juridische en planologische informatie.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om het bestemmingsplan en de reactienota zienswijzen vast te stellen. Daarnaast moet de raad expliciet besluiten om geen exploitatieplan vast te stellen.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan en de wijze waarop de zienswijzen zijn behandeld. Dit kan politieke implicaties hebben, vooral als er bezwaren zijn van omwonenden of andere belanghebbenden.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen, zoals concrete doelen of evaluatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten het bestemmingsplan en de reactienota zienswijzen vast te stellen en geen exploitatieplan op te stellen.
Participatie
Het voorstel vermeldt dat er drie zienswijzen zijn ingediend en dat deze hebben geleid tot aanpassingen in het bestemmingsplan. Dit duidt op enige mate van participatie van belanghebbenden.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op het herstellen van een planologische fout.
Financiële Gevolgen
De kosten voor het repareren van het bestemmingsplan en eventuele planschade komen voor rekening van de gemeente. Er wordt aangegeven dat de kans op planschade nihil is, omdat er geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden worden gecreëerd. Er is geen begrotingswijziging nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan De Trieme - Triemsterloane 5 Zienswijzen Banga Transport Zand- en Grondhandel Milieucategorie Geluidsonderzoek Hinderwetvergunning Provincie Landschappelijke inpassingVerfijning van de zoekopdracht:
J.g. Kramer
J.g. Kramer -
Agendapunt 16 Vaststelling bestemmingsplan 'Holwert - De Morgenzon'
Samenvatting
Het raadsvoorstel van de gemeente Noardeast-Fryslân betreft de vaststelling van het bestemmingsplan 'Holwert – De Morgenzon', dat de bouw van maximaal 20 nieuwe woningen mogelijk maakt. Het plan is in lijn met het Rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid en voldoet aan milieu- en omgevingsaspecten. Er zijn twee zienswijzen ingediend, maar deze leiden niet tot aanpassing van het plan. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de zienswijzennota en de geheime grondexploitatie vast te stellen. Er is geen exploitatieplan nodig omdat de gemeente de locatie zelf ontwikkelt. De voorgenomen ontwikkeling is financieel haalbaar en resulteert in een positief resultaat van € 131.570. De benodigde budgetten voor de ontwikkeling worden beschikbaar gesteld, en de voorbereidingskosten worden verhaald via de grondexploitatie. Na vaststelling treedt het bestemmingsplan in werking na de beroepstermijn.
Samenvatting
It riedsfoarstel fan de gemeente Noardeast-Fryslân hat betrekking op de fêststelling fan it bestimmingsplan 'Holwert - De Morgenzon', dat de bou fan maksimaal 20 nije wenningen mooglik makket. It plan is yn oerienstimming mei it Ryks-, provinsjaal en gemeentlik belied en foldocht oan miljeu- en omjouwingsaspekten. Der binne twa beskôgings yntsjinne, mar dizze liede net ta oanpassing fan it plan. De ried wurdt frege yn te stimmen mei de beskôgingsnota en de geheime grûnexploitaasje fêst te stellen. Der is gjin exploitaasjeplan nedich om't de gemeente de lokaasje sels ûntwikkelet. De foarnommen ûntwikkeling is finansjeel haalber en resulteart yn in posityf resultaat fan € 131.570. De nedige budzjetten foar de ûntwikkeling wurde beskikber steld, en de foarbereidingskosten wurde ferhaald fia de grûnexploitaasje. Nei fêststelling treedt it bestimmingsplan yn wurking nei de beropstermyn.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Vaststellen bestemmingsplan Holwert - De Morgenzon
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Vaststellen bestemmingsplan Holwert - De Morgenzon". Het plan maakt de bouw van maximaal 20 nieuwe woningen mogelijk in Holwert. Het bestemmingsplan is in lijn met het Rijks, provinciaal en gemeentelijk beleid en voldoet aan milieu- en omgevingsaspecten. Er zijn twee zienswijzen ingediend, maar deze leiden niet tot aanpassingen. Het plan biedt flexibiliteit voor verschillende woningcategorieën, waaronder betaalbare woningen. De gemeente is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de financiële gevolgen zijn positief.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd, met duidelijke argumenten en onderbouwing. Het bevat alle noodzakelijke informatie over de procedure, zienswijzen, financiële aspecten en juridische overwegingen.
Rol van de Raad:
De raad moet het bestemmingsplan vaststellen, instemmen met de zienswijzennota, en besluiten over de welstandscriteria en de grondexploitatie. De raad is ook verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van de benodigde budgetten.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van het bestemmingsplan en de bijbehorende financiële verplichtingen. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de welstandscriteria die van toepassing zijn op het plangebied.
SMART-criteria en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar en tijdgebonden, maar de haalbaarheid en relevantie zijn afhankelijk van de uitvoering. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet het bestemmingsplan vaststellen, instemmen met de zienswijzennota, en de grondexploitatie en budgetten goedkeuren.
Participatie:
Er is beperkte participatie geweest, met slechts twee zienswijzen ingediend. Het voorstel vermeldt dat de zienswijzen zorgvuldig zijn beantwoord.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp, maar het plan voldoet aan milieu- en omgevingsaspecten.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn positief, met een verwacht positief resultaat van €131.570. De kosten en opbrengsten zijn voor rekening van de gemeente. Het benodigde krediet komt uit de algemene reserve, en er is een geheimhouding opgelegd op de grondexploitatie om financiële belangen te beschermen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Holwert - De Morgenzon Grondexploitatie Zienswijzen Omgevingswet Woningbouw Welstandsnota Ruimtelijke ordening Financieel resultaat Algemene reserveVerfijning van de zoekopdracht: